Örgütlerde profesyonellerin yönetimi sorunu ve Türkiye'de akademisyenlere yönelik nitel bir araştırma
Management problem of professionals in the organizations and a qualitative investigation on academics in Turkey
- Tez No: 226074
- Danışmanlar: PROF.DR. NİHAT ERDOĞMUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Profession, professional, professionalism, university, academics
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
Profesyonel; mesleğinin icrasõ için yüksek eğitim gören, bu eğitimi belli bilgi, beceri ve yeteneği ile uzmanlõk gücüne dönüştüren, bunu belli süre pratikte uygulayõp profesyonellik payesi alarak bağõmsõz faaliyete hak kazanan kişidir. Ancak serbest profesyonellerin dõşõnda ücretli profesyonel olarak adlandõrõlan ve mesleğini örgütsel yapõda icra eden maaşlõ profesyoneller çeşitli sorunlarla karşõlaşmaktadõrlar. Üniversite gibi örgütlü yapõda çalõşan akademisyenler bu tarz problemler ile karşõlaşan profesyonellerdir. Türkiye'de üniversitelerde akademisyenlere yönelik yürütülen bu çalõşmada nitel araştõrma yöntemi kullanõlmõş, veriler yarõ yapõlandõrõlmõş mülâkat tekniğine göre oluşturulmuş ve içerik analizine göre hazõrlanmõştõr. Kariyerinin üst noktasõnda hiç yöneticilik yapmayan, halihazõrda yöneticilik yapan ve daha önce yöneticilik yapmõş olan akademisyenler ile yürütülen araştõrmada kimlik, özerklik, denetim, meslekten ve kurumdan ayrõlmalar, cinsiyet ayrõmcõlõğõ ve yönetsel noktada problemlerin olduğu belirlenmiştir. Problemlerin ağõrlõk merkezini Türkiye'de akademisyenlerin zihinsel daralma içinde olmalarõ oluşturmaktadõr. Akademik kimlik açõsõndan profesyonel ve entelektüel olmalarõna rağmen hem bu alanda hem de devlette maaşlõ çalõşan statüsünde olmalarõndan dolayõ sorunlar yaşamaktadõrlar. İlgili problemlerin yazõn alanõndaki problemlerle kõsmen örtüştüğü ancak zaman ve süreç açõsõndan farklar içerdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Professional; it is the person, who has higher education, change this education into a specialization power with certain knowledge, skill and ability and who apply this in a certain practice and gain an independent activity aspect, using this under professionalism. However, beside the freelance professionals, though there is a high demand for professionals, who carry out their professions in an organized structure, these professionals have problems in the organizational process. Academics, who work in an organized structure like as the university are professionals confronted with such types of problems. In a study carried out on the academicians, a qualitative study method was used, the data prepared according to half-structured interview technique and content analysis. In this study, which was prepared with managing and non-managing academics, problems such as self-rule, control, organizational withdrawal cognitions and professional withdrawal cognitions and problems at the point of gender and managerial status were established. The mental construction is observed on academics. In spide of beings professional and intellectual, academics face problems due to salaried work conditions. It was established that the related problems overlap with similar problems in the field of literature partly, however some differences occurred with regards to the time and process.