Tasarımların ulusal ve uluslararası hukukta tescili ve korunması
In the national and international law system registration and protection of desings
- Tez No: 226106
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Intellectual Property, Design, Registration, Protection
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Fikri mülkiyet haklarından biri olan tasarım, iki yada üç boyutlu bir ürünün görünüm özelliklerini ifade eden bir kavramdır. Tasarımlar sahip oldukları görünüm özellikleri nedeniyle insan duygularına ve zevkine hitap ederek ürüne değer katabileceği gibi, bazı hallerde ürünün kullanımına hizmet eden fonksiyonel özellikleri de barındırabilirler. Son zamanlarda fikri mülkiyet haklarında dünyada yaşanan gelişmeler bu hakların uluslararası bir nitelik kazanmasına neden olmuştur. Bu gelişmelerden tasarımlarda etkilenmiş ve uluslararası ticarette önemli bir yatırım aracı olarak belirmişlerdir. Yaşanan hızlı gelişmeler beraberinde tasarımların ulusal ve uluslararası alanda korunması ihtiyacını gündeme getirmiştir. Bu alanda ülkeler tasarımların tescil sistemi ile korunması yönünde ulusal düzenlemeler ve uluslararası anlaşmalar yapmışlardır. Bazı hukuk sistemleri ise tescilli tasarımlar yanında tescilsiz tasarımların da korunması yönünde düzenlemeler yapmışlardır. Bunlara örnek olarak İngiliz Hukuku ve Topluluk hukukundaki düzenlemeler verilebilir. Türkiye'de fikri mülkiyet hukuku alanında yaşanan bu gelişmelere yabancı kalmamıştır. Gümrük Birliğine giriş sürecinde fikri mülkiyet haklarına yönelik yapılan hukuki düzenlemeler Türk Fikri Mülkiyet Hukuku yönünden bir milat olarak adlandırılmıştır. Bu kapsamda Türk Fikri Mülkiyet Hukukunun Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Hukukuna uyumlaştırma çalışmaları ise devam etmektedir. Biz de bu çalışmamızda öncelikli olarak tasarım kavramı ve tasarımların hukukumuzda tescili ve korunmasına yönelik düzenlemeleri inceledikten sonra, tasarımların uluslararası alanda tescili ve korunmasına yönelik hukuki düzenlemelere yer vereceğiz. Anahtar Kelimeler : Fikri Mülkiyet, Tasarım, Tescil, Koruma
Özet (Çeviri)
Design which is one of the intellectual property rights, is a kind of concept that expresses visual features of two or three dimensional product. On one hand, designs can add a value to the product's itself by appealing to human emotions and taste because of their visual facilities; on the other hand they can have functional features serving some benefits for the usage of them in some cases. Lately, world-wide developments about the intellectual property rights have occured and lead to international qualifications. Design is affected by developments of intellectual property rights and come out an important invenstment tool of international trade. These kind of developments caused the need for local and international protection for the designs. In this case, countries have local regulation and international agreements in terms of protection of the designs with the registration system. Turkey has also applied these kind of deve,lopments. During the period of being a member of Customs Confederacy, the regulations made for Turkısh Intellectual Property Right Law System are counted to be as an introduction. In that frame, the research for the adaptation of Turkısh Intellectual Property Right Law System to Europian Union Intellectual Property Right Law System is still going on. In our research, after defining the meaning of design concept at first and examining the regulations about the registration and the legal protection of design in our law system, we will explain the registrations and protecting for them in an international point of view.