Basın iş sözleşmesine göre gazetecilerin hakları ve mesleki sorunları
The professional problems and rights of the journalists in accordance with the press employment agreement
- Tez No: 226122
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEHRA GÖNÜL BALKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: press labor employee, press employment agreement, rights of journalists, professional problems
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Basın iş çalışanları tüm çalışma zorluklarına rağmen 1952 yılında 5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun yürürlüğe girene kadar haklarını güvenceye alan bir İş Kanunu'na sahip değildir. 5953 Sayılı yasa ile basın çalışanları için özel düzenleme getirilmiş, 6253 Sayılı Kanun ve daha sonra 212 Sayılı Kanun ile yapılan değişikliklerle basın çalışanlarının hakları güvence altına alınmaya çalışılmıştır. Günümüz tekelleşen ve medya diye adlandırılan basın sektöründeki hukuksal düzenlemelere göre; Basın İş Sözleşmesi ile çalışan gazetecilerin 4857 Sayılı Yasa hükümlerinden yararlandırılmamaları, gazeteciler arasında; onlar aleyhine nedensiz bir ayrımcılığa yol açmış, gazetecilik işinde çalışan kesimlerin faklı düzenlemelere tabi olması sonucunu doğurmuştur.Bu alandaki yasal düzenlemenin yetersizliği, tekelleşme karşısında; gazetecilerin hukuki korumasının yetersiz kalmasına ve sendikasızlaştırılmalarına neden olmuştur. Gazetecilik mesleğinin niteliği gazetecilerin, işverenlerine karşı diğer meslekte olanlara göre daha az bağımlı olmasını zorunlu kılmaktadır. Gazetecilerin çalışma koşullarının güçlüğü de dikkate alındığında; mesleğin gereği şekilde yerine getirilmesi için gazetecilerin mesleki sorunları tespit edilerek, haklarının korunması konusunda; yasal düzenlemenin yeniden değerlendirilmesi zorunludur. Gazetecilerin çalışma koşullarının yeniden değerlendirilmesi ile yapılacak yasal bir düzenlemeyle basın özgürlüğünün sağlanmasında önemli bir adım atılmış olacaktır. PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com Anahtar kelimeler; basın iş çalışanı, basın iş sözleşmesi, gazetecilerin hakları, mesleki sorunlar
Özet (Çeviri)
The labor employees in press did not have any Labor Law guarantying their rights in spite of all working difficulties until the Law numbered 5953 Related to the Arrangement of Relations between the Employees and Employers went into effect in 1952. The special arrangements were ensured for the press employees through the law numbered 5953. It was tried to guaranty the rights of press employees through the amendments made by the Law numbered 6253 and then the Law numbered 212. In accordance with the legal arrangements in the press sector currently made a monopoly and named as media: It caused the discrimination without any reason against them among the reporters that the reporters working through the Press employment Agreement were not benefited from the decrees of the Law numbered 4857, it came to a conclusion that the sections working in the newspaper business depend on different arrangements. The insufficiency of the legal arrangement in this field caused the reporters? legal protection be insufficient and not having unionization against making a monopoly. The characteristic of the journalism profession necessitates the reporters be less dependent than the ones in other profession to their employers. When the difficulty of the working conditions of the journalists is also considered; the occupational problems of the reporters has to be fixed in order to execute the profession as required, the legal arrangements have to be evaluated again at protection of their rights. An important progress shall be made in assurance of the press freedom PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com through a legal arrangement to be made by the reevaluation of the working conditions of the reporters.