Türkiye' de parasal aktarım mekanizmasının döviz kuru kanalı: VAR modeli analizi
Exchange rate channel of monetary transmission mechanism in Turkey: VAR model analysis
  1. Tez No: 226125
  2. Yazar: DURMUŞ ÇAĞRI YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEYFETTİN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru Kanalı, Parasal Aktarım Mekanizması, Döviz Kuru Kanalının Belirleyicileri, VAR Modeli, Türkiye, Exchange Rate Channel, Monetary Transmission Mechanism, Determiners of Exchange Rate Channel, VAR Model, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Parasal aktarım mekanizması merkez bankasının uygulayacağı para politikası değişimlerinin ekonomi üzerinde yaratacağı etkileri göstermektedir. Ancak para politikasının fiyatları ve çıktıyı etkilediği kanallar hakkında görüş birliği yoktur. Literatürde genel olarak üç ya da dört kanalın varlığı kabul görmektedir; faiz kanalı, kredi kanalı ve varlık fiyatları kanalı. Döviz kuru kanalı ise bazı çalışmalarda tek bir kanal olarak kabul edilirken, diğer çalışmalarda döviz kuru kanalı varlık fiyatları kanalına dahil edilmektedir. Açık bir ekonomide esnek döviz kuru altında para politikasının işleyişinin anlaşılması parasal aktarım mekanizması içinde döviz kuru kanalının işleyişinin anlaşılmasına bağlıdır. Bu bağlamda bu çalışmada döviz kuru kanalı incelenmektedir. Merkez bankası para arzını değiştirerek faizleri etkileyebilmektedir. Sermaye hareketleri ulusal ve yabancı faiz oranına duyarlı olduğundan dolayı faiz değişimleri sermaye hareketlerine neden olmaktadır. Sermaye hareketlerinin değişimi ise ihracat ve ithalat hacmi üzerinden dış ticaret dengesini ve gayri safi milli hasılayı etkilemektedir. Makroekonomik değişkenler ile döviz kurları arasındaki ilişkiler çoklu ve oldukça karmaşıktır. Ayrıca farklı dönemler içerisinde döviz kurlarındaki bir değişimin çıktı ve fiyatlar üzerindeki etkisi oldukça farklı olabilmektedir. Bu bağlamda döviz kuru kanalının incelenmesi ampirik bir konudur. Bu araştırmanın ana amacı döviz kuru kanalının 1995:01 ile 2006:12 arasındaki dönemdeki etkinliğinin etki tepki fonksiyonu ve Varyans ayrıştırması analizleri kullanılarak araştırılmasıdır. Parasal aktarım mekanizmasının döviz kuru kanalının ekonomi üzerinde sahip olduğu etkiler, ekonominin dışa açıklığı, döviz kuru rejimi, bankaların açık pozisyonları, sermaye hareketliliğinin yapısı, reel döviz kuru ve dolarizasyon gibi birçok faktöre bağlıdır. Ampirik analiz döviz kuru kanalının ekonomi üzerinde güçlü bir etkiye sahip olmadığını göstermektedir. İhracattan doğan kayıp ile ithalat doğan kazanç etkilerinin birbirini nötrlemesinden dolayı döviz kuru kanalının ekonomi üzerindeki etkisi kısmen görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Monetary transmission mechanism illustrates the effects of monetary policy changes to be practiced by central bank on the economy. However, there is no agreement about the channels in which monetary policy affects prices and output. In general, three or four channels are accepted within the literature: interest rate channel, credit channel and asset prices channel. Exchange rate channel is sometimes accepted as a single channel and in other studies it is included in asset prices channel. In an open economy, understanding the processing of monetary policy under the flexible exchange rate depends on understanding the processing of exchange rate channel within the monetary transmission mechanism. In this context, this study analyzes the exchange rate channel. Central Bank may change money supply and affect the interests. Since capital movements are sensitive to national and foreign interest rate. Interest changes cause capital movements. Capital movements? changes can also affect the balance of foreign trade and gross national product through export and import value. The relationship between macroeconomic variables and exchange rates are multiple and quiet complex. Furthermore, the effect of changes in exchange rates during different periods on output and price may be quite different. In this context, analyzing the exchange rate channel is an empirical issue. The main objective of this study is to search the efficiency of exchange rate channel between the periods 1995:01 and 2006:12 using impulse response function and variance decomposition analyses. The effects of exchange rate channel of monetary transmission mechanism on economy depend on several factors such as economy?s openness, exchange rate regime, banks? short positions, structure of capital movements, real exchange rate and dollarization. Empirical analysis illustrates that exchange rate channel does not have strong influence on economy. Since effects of loss resulting from export neutralize the effects of profit resulting from import, effects of exchange rate channel on economy can be seen partly.