İlköğretim okulu müdürlerinin yöneticilik görevlerine ayırdıkları zaman ile etkili zaman kullanımını engelleyen etkenler arasındaki ilişki
The relationship between the time primary school directors allot for their administrative duities and the factors hindering effective time management
- Tez No: 226146
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN TABANCALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zaman Yönetimi, Yönetici Görevleri, İlköğretim Okulu, Time Management, Administrator Duties, Primary School
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim okulu müdürlerinin yönetici görevlerine ayırdıkları zaman ve etkili zaman kullanımını engelleyen etkenlerden etkilenme düzeylerinin yaş, cinsiyet, bitirdiği eğitim düzeyi, toplam hizmet süresi, yöneticilik kıdemi, yöneticiliğe atanma şekli, yöneticilik ve zaman yönetimi eğitimi alıp almaması, yöneticilik eğitiminin kaynağı değişkenlerinin etki edip etmediği, ayrıca okul müdürlerinin yöneticilik görevlerine ayırdıkları zaman ile etkili zaman kullanımını engelleyen etkenler arasında bir ilişki olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmıştır.Tarama modelindeki araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen ?Yönetici Görevleri Ölçeği? ve Aksoy tarafından geliştirilen ?Etkili Zaman Kullanımını Engelleyen Etkenler Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırma verileri 2006?2007 öğretim yılında İstanbul ili Gaziosmanpaşa, Fatih ve Şişli ilçelerinde 130 ilköğretim okulu müdürüne uygulanan anketle elde edilmiştir. Veriler, aritmetik ortalama, t-testi, bir boyutlu varyans analizi, LSD testi ve pearson korelasyon katsayısı yöntemleri ile bilgisayarda SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda okul müdürlerinin yöneticilik görevlerine ayırdıkları zaman, alt boyutlarının tümünde ?çok?, zaman yönetim engellerinden etkilenme düzeyleri genel olarak ?orta? düzeyde çıkmıştır. Yaş, cinsiyet, bitirdikleri eğitim düzeyi, toplam hizmet süreleri, yöneticilik kıdemleri, yöneticiliğe atanma şekli, yöneticilik eğitimlerinin kaynağı ve zaman yönetimi eğitimi alıp almamaları değişkenlerine göre yönetici görevleri için ayırdıkları zaman arasında anlamlı fark bulunamamış, yöneticilik eğitimi alıp almamaları değişkenine göre anlamlı fark bulunmuştur. Yaş, cinsiyet, toplam hizmet süresi, yöneticilik kıdemleri, yöneticiliğe atanma şekilleri, zaman yönetimi eğitimi alıp almamaları değişkenlerine göre zaman yönetimi engellerinden şikayet düzeyleri arasında anlamlı fark bulunamamış, bitirdikleri eğitim düzeyi, yöneticilik eğitimlerinin olup olmaması, yöneticilik eğitimlerinin kaynağı değişkenlerine göre anlamlı fark bulunmuştur. Araştırmada ayrıca ?işgören hizmetleri? ile ?toplantıların gereksiz yere uzaması? ve ?okunacak belgelerin çokluğu? ile ?öğrenci hizmetleri? arasında negatif ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to find out whether the time allotted by primary school directors for their administrative duties and their being influenced by the factors hindering effective time management are affected by variables such as age, gender, education level, total length of service, administrative seniority, appointment type, whether they received training on administration, the source of the administration training and whether there is relationship between the time allotted by primary school directors for their administrative duties and the factors hindering effective time management.In this research, which was designated as investigation model, ?Administrator Duties Scale? which was developed by the researcher and ?The Factors Hindering Effective Time Management Scale? which was developed by Aksoy have been used. The research data have been collected using questionnaires from 130 primary school directors in Gaziosmanpaşa, Şişli and Fatih districts of İstanbul in 2006-2007 academic year. The data have been analyzed statistically by ?arithmetic mean?, ?T-test?, ?one way variance analysis?, ?LSD test? and ?Pearson Correlation Coefficient (r)? on the computer using SPSS pack.The research has revealed that the time allotted by school directors for administrative duties is ?much? at all the lower dimensions, and the degree of their being affected by factors hindering time management is generally ?average?. It has been found that there is no significant difference between the time they allot for their administrative duties according to variables gender, education level, total length of service, administrative seniority and appointment type whereas there is significant difference according to variable whether they received training on administration. No significant difference has been found between their degree of complaining about time management obstacles according to variables age, gender, total length of service, administrative seniority, appointment type and whether they received training on time management whereas significant differences have been found according to variables education level, whether they received training on administration and the source of the training on administration. In the study it has also been found that there is negative correlation between ?duties related to staff services? and ?prolonging of the meetings needlessly?. Moreover another negative correlation has been found between ?the excessive amount of the documents to be read? and ?student services.