İköğretim öğrencilerinin teknolojik bir araç ve öğretim aracı olarak bilgisayara karşı tutumlarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Analyzing k-12 students' attitudes towards computers as a technological tool and education tool by various variables
  1. Tez No: 226164
  2. Yazar: MUSTAFA ONUR GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FEZA ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar tutumu, Bilgi Teknolojisi, Bilgisayar Okuryazarlıgı, Computer Attitude, Information Technology, Computer Literacy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalısmada ilkögretim 4. sınıftan itibaren bilgi teknolojileriyle karsı karsıya kalan ögrencilerin çesitli derslerde bilgisayar kullanılmasına karsı tutumları ve genel olarak bilgisayarın teknolojik bir araç olarak kullanılmasına yönelik tutumlarının ne oldugu ve cinsiyete, evde bilgisayar sahibi olma durumuna, ögretmenlerinin derslerde bilgisayar kullanma durumlarına, hangi sınıftan itibaren bilgisayar dersi görüldügüne, kaç yastan itibaren bilgisayar kullanıldıgına ve ögretmenlerin bilgisayar kullanılarak yapılması gereken performans ödevleri vermesi durumlarına göre farklılık gösterip göstermedigi incelenmistir. Arastırma 2006-2007 egitim ögretim yılının ikinci döneminde İstanbul İli Sisli ve Besiktas ilçelerindeki 11 ilkögretim okulunda, ilkögretim altıncı, yedinci ve sekizinci sınıflarda okuyan 749 ögrenci ile gerçeklestirilmistir. Veri toplama aracı olarak Knezek ve Miyashita tarafından gelistirilen ?Küçük Yas Grubu Bilgisayar Tutum Ölçegi? (Young Children Computer Inventory) Türkçeye uyarlanarak kullanılmıstır. Ölçegin Türkçeye uyarlanması asamasında dilsel esdegerlik çalısması için 69 kisilik bir çalısma grubuna ölçegin Türkçe ve İngilizce formu iki hafta arayla uygulanmıs ve ölçegin aslına uygun olarak çevrildigi onaylanmıstır. Sonraki asamada ölçegin Türkçe formu 114 kisilik bir çalısma grubuna iki kez uygulanmıs ve ölçegin geçerlilik ve güvenirlik çalısmaları yapılmıstır. Arastırmada bakılan degiskenler arasında; cinsiyet, sınıf düzeyi, evde bilgisayar sahibi olup olmama, ailede bilgisayar kullanan baska bireyler olup olmaması durumu, ögretmenlerin bilgisayar kullanarak yapılması gereken performans ödevleri verip vermemesi durumu ve ögretmenlerin derslerde bilgisayar kullanıp kullanmama durumu gibi degiskenler bulunmaktadır. Arastırma sonucunda bilgisayar tutumlarının; cinsiyete, evde bilgisayar sahibi olma durumuna ve ögretmenlerinin derslerde bilgisayar kullanma durumlarına göre farklılık göstermedigi, bunun yanında hangi sınıftan itibaren bilgisayar dersi görüldügü, kaç yastan itibaren bilgisayar kullanıldıgı ve ögretmenlerin bilgisayar kullanılarak yapılması gereken performans ödevleri vermesi durumlarına göre farklılık yarattıgı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Under this study the topics which have been examined are; the students? attitudes who use computer in different courses after the 4th grade elementary school and in general; their attitude towards the use of computer as a technological tool and whether their attitude changes or not according to gender; to whether they have computer at home or not; to the teachers? intensity in usage of computer in courses; from which grade and how old they start using computer and the homework? which are done by using a computer. The study covers 749 students who are in the sixth, seventh and eighth grades on the second semester of 2006-2007 of 11 different elementary schools in Sisli and Besiktas, Istanbul. As the data instrument, the ?Young Children Computer Inventory? (YCCI) developed by Knezek and Miyashita (1993) was used in this study. The YCCI is a self report, Likert Type instrument designed to measure young children?s attitude toward computer. In the adoption of the instrument into Turkish the Cronbah coefficient alpha reliability was 0,85. Research results revealed that young students? attitude toward computer differ according to grade and age they start using computer, having homework done by using computer and their gender.