ERP sistemleri ve üretim planlama kontrol faaliyetleri ilişkisi
ERP systems and relations of production planning control operations
- Tez No: 226174
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİ BARAÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP), Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP), Üretim Kaynakları Planlaması (MRP II), Üretim Planlama ve Kontrol, Enterprise Resources Planning (ERP), Material Requirements Planing (MRP), Manufacturing Resources Planning (MRP II), Production Planning and Control
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada, işletmelerin tüm iş süreçlerini kapsayan, Üretim, Satış, Finans, İnsan Kaynakları gibi fonksiyonların entegrasyonunu hedefleyen bir bilgi yönetim sistemi olarak tanımlanabilen Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) sistemlerinin Üretim Planlama Kontrol faaliyetleri ile ilişkisi incelenmiştir. Çalışmada, ERP sistemine sahip, büyük ölçekli bir hazır giyim işletmesinde anket veri toplama aracı ile veriler elde edilerek, uygun test istatistiği ile ilişkinin yönleri ortaya konulmuştur. Üretim Planlama Kontrol faaliyetleri olarak sekiz faaliyet belirlenmiş olup, bu faaliyetler ERP sistemi ile birlikte değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmada ayrıca ERP sistemlerinin tanımı ve kapsamından tarihsel gelişimine, işletmelerde ki kullanımına, uygulama süreçlerine dair detaylı bilgiler verilmiş olup, Üretim Planlama Kontrol faaliyetlerine ilişkin gerekli bilgi ve detaylara da yer verilmiştir.Günümüz işletmelerinin her alandaki değişim ivmesi karşısında pazarda ki konumunu kaybetmemek ya da sürdürmek için hızlı hareket edebilen, çabuk ve doğru kararlar alabilen, bilgiyle donatılmış organizasyon haline gelmeleri ihtiyaç olmaktan çıkıp bir zorunluluk haline gelmiştir. Güvenilir bilgiyi oluşturmak, bu bilginin iş süreçlerinde kullanılabilmesini ve sürekliliğini sağlamak ve bu sayede küreselleşme, kalite, verimlilik ve büyüme gibi hedeflere destek almak amaçlarıyla organizasyonların çoğu ERP sistemlerinden faydalanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis studies on the relations of Enterprise Resource Planning (ERP) systems which can be defined as a knowledge management system aiming at the integration of Production, Sale, Finance, Human Resources functions that cover the whole working processes of enterprises with Production Planning Control operations. In the thesis, data are obtained by survey data gathering instrument in a large scale ready-made clothing company which applies ERP system and as a result of the thesis the points of relation are displayed. 8 operations are determined as Production Planning Control operations and these operations are evaluated together with ERP system. Detailed information is given relative to the definition, scope and diachronic of ERP systems as well as its practice and application processes in enterprises. Necessary information and details are also given regarding the Production Planning Control operations.It has become an obligation but not a requirement for present enterprises to develop into organizations which are administered by knowledge and which can act fast and take quick and accurate decisions in order to maintain or not to lose its position in the market against acceleration of change in every area. Most of the organizations are taking advantage of ERP systems in order to develop reliable knowledge and to enable this knowledge to have permanency and used in working processes and thanks to this, organizations can receive support on their globalizing, quality, productivity and growing targets.