Örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık arasındaki ilişki ve bir uygulama
The relationship between organizational commitment and organizational citizenship behaviour and an application
- Tez No: 226175
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE ÇERİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Sivil Erdem, Vicdanlılık, Özgecilik, Nezaket Tabanlı Bilgilendirme, Devamlılık Bağlılığı, İleri Görev Bilinci, İlkesel Bağlılık, Centilmenlik ve Gönüllülük, Duygusal Bağlılık, Organizational Commitment, Organizational Citizenship Behaviour, Civic Virtue, Conscienceness, Altruism, Organizational Courtesy, Extra Role Behaviour, Principle Obedience, Sportsmanship and Volunteerism, Organizational Allegiance
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, örgütsel bağlılık ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkinin açıklanması amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada ilk önce geniş bir literatür taraması yapılarak örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı kavramları teorik çerçevede sunulmuştur. Bu bölümlerde, kavramların tanımı, boyutları, kavramları etkileyen faktörler ve sonuçları anlatılmıştır. Çalışma teorik bir çerçevede sunulduktan sonra, örgütsel bağlılığı ölçmek için Sungurlu'nun Türkçe'ye çeviri ve adaptasyonunu yaptığı Bucharan'ın örgütsel bağlılık ölçeği, ve örgütsel vatandaşlık davranışını ölçmek için Dyne ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş Kamer tarafından Türkçe'ye adaptasyon çalışması yapılmış örgütsel vatandaşlık davranışı ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sanayi sektöründe farklı hiyerarşik düzeylerden 50 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu anketler sonucunda veriler değerlendirilerek örgütsel bağlılık ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the explanation of the difference between organizational commitment and organizational citizenship behavior. Firstly, organizational commitment and organizational citizenship behaviour concepts are presented in a theoretical frame by doing a wide literature search. In these parts, definitions of the concepts, sizes, effective factors and their results are explained. After the presentation of the study in a theoretical frame, to measure the organizational commitment Bucharan?s ?organizational commitment measurement?, which is translated and adapted to Turkish by Sungurlu, and to measurement?, which is developed by Dyne and his friends, and worked on adaptation to Turkish by Kamer, are used. Research was done on 50 people who are working on different hierarchical level of industry sector. After the result of these surveys, the relation between organizational commitment and organizational citizenship behavior was being tried to explain by evaluating the data.