İlköğretim okullarında sınıfın fiziksel değişkenlerinin öğrenci başarısına etkisi hakkında öğretmen görüşleri
The views of the teachers about physical that affect the classroom management
  1. Tez No: 226216
  2. Yazar: SEMİH YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Fiziksel Değişkenler, Classroom management, Physical variables
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Öğrenme-öğretme ortamının fiziksel olarak düzenlenmesi, etkili bir sınıf yönetiminin gerçekleşmesinde önemli bir boyuttur. Sınıftaki fiziksel değişkenlerin düzenlenmesi öğretmenin görevidir. Öğrenme ortamının üretken olabilmesi için sınıftaki; ısı, ışık, renk, oturma düzeni, öğrenci sayısı, görünüm v. b. gibi fiziksel değişkenlerin eldeki olanaklar ölçüsünde güdüleyici, öğretici ve ilgi çekici bir biçimde düzenlenmesi yapılan öğretimin kalitesini artıracaktır.Çalışmada öncelikle sınıf yönetimi üzerine kısa bilgi verilmiş,daha sonra sınıf içindeki fiziksel değişkenler açıklanmaya çalışılmıştır.Verilen bilgiler sonucunda sınıf yönetiminde fiziksel değişkenlerin eğitim-öğretime olan etkisi irdelenmeye çalışılarak öğretmenlere sınıf yönetiminde değişkenlerin etkileri üzerine çeşitli öneriler verilmesi amaçlanmıştır.Bu araştırmanın amacı, resmi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin öğrenme öğretme ortamını etkileyen fiziksel değişkenlere ilişkin görüşleri belirtilmiştir.Tarama modelinde gerçekleştirilen, bu betimsel araştırmanın çalışma evrenini, Pendik ve Kartal ilçelerinde yer alan resmi ilköğretim okullarında görev yapan 330 öğretmen oluşturmuştur.Araştırma için gerekli olan veriler, bu araştırma için geliştirilen 30 maddeden oluşan anketin öğretmenlere uygulanması sonucu elde edilmiştir. Toplanan verilerin bilgisayar ortamında `SPSS 12. 0 for Windows' paket programı ile istatistik çözümlemeleri yapılmıştır. Verilerin analizinde frekans ve yüzdelik oranları kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi. 05 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Organizing the learning environment physically is an important dimension in effective classroom management. It is the teacher?s duty to organize the physical variants in a classroom. For the learning environment to be nice and productive, the temperature, lighting, color, seat order, number of students, etc. of a classroom should be organized as interesting and as forcing as possible to increase the quality of education.The research gives short information about classroom management and explains what physical variables are in the classroom.It gives some suggestions to the teachers about how physical variables affect the classroom management.The purpose of this research is to find out what the teachers in official governmental schools think about the physical variants affecting the learning environment.This research was applied to 330 teachers working in official governmental schools in Pendik and Kartal. The data needed for this research was obtained by a 30-item questionnaire developed for this project and was applied to the teachers. The data obtained was statistically analyzed by the ?SPSS 12. 0 for Windows? computer program, In analyzing the data; frequency and percentage were used. The reliability level was found as 05.