Eğitim yöneticilerinin öğretim programları yönetimi yeterliliklerine yönelik bir ölçek geliştirme çalışması
A scale development study about the adequancy of the leadership on the education curriculum
  1. Tez No: 226217
  2. Yazar: NADİR NAMIK YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Yönetimi, Eğitim Programı, Program Geliştirme, Liderlik, Öğrenme Liderliği, Education Management, Curriculum, Curriculum Development, Leadership, Leadership Of Education
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, öğretim programlarının yönetimi konusunda okul yöneticilerinin yeterlilik düzeylerinin ölçülmesine yönelik hazırlanmıştır. Çalışmada çok boyutlu bir yaklaşım izlenerek, yönetim faaliyetleri içinde eğitim programlarının kapsamı dikkate alınarak geliştirilmiştir. Öğretim Programlarının Yeterliliği Ölçeği'nin, Türk öğretmenler üzerinde uygulanması planlandığından bu çalışmanın kuramsal evreni Türk öğretmenleridir. Ancak, çalışmanın çalışılabilir evreni İzmir ili Bornova ilçesindeki öğretmenlerden oluşmaktadır. Bu evren içerisinden kasıtlı örnekleme yoluyla seçilen ve 2007?2008 öğretim yılında 191 öğretmen ölçek çalışmasının geçerlik ve güvenirlik analizleri için çalışmaya gönüllü olarak katılmışlardır. Araştırmada öğretim programlarının yeterliliği ölçeğinin formu çalışmada veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Ölçek geliştirirken mantıksal ve istatistiksel bir yaklaşım izlenmiştir. Ölçeğin mantıksal geçerliliği için uzman kanısına başvurulmuştur. Ölçek başlangıçta 43 maddeden oluşmaktaydı. Yapılan faktör analizi sonucunda, belirlenen 4 faktörün herhangi birine ait ağırlığı 0,30 un üstünde yer almayan 9 madde ölçekten çıkarılmıştır. Maddeler ölçekten çıkarıldıktan sonra test tekrar test yöntemi uygulanmıştır. Bu çerçevede ölçek evreni İzmir ili Bornova ilçesindeki öğretmenlerden oluşan, kasıtlı örnekleme yoluyla seçilen, 25 öğretmene iki hafta ara ile iki kez uygulanması sonucu elde edilen korelasyon katsayıları .642 ile .801 arasında ve istatistiksel olarak manidar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is done to help to measure the adequacy of the school managers about the management of education curriculum. In this research a multi-faceted approach is followed and it is improved by the help of the research on the extent of the education curriculum.Its hypothetical horizon is Turkish teachers. But the appropriate horizon of this study is consist of the teachers from Bornova district. In 2007-2008 academic year, 191 teachers participated voluntarily for the validity and the reliability analyses of the scale. The form of management scale of the education curriculum is used in this research as a tool to collect data. While developing the directors? adequacy on the education curriculum, a logical and a statistical approach is followed.The scale was formed by 43 articles at the beginning. As a result of the factor analyze, 4 determined factors were taken out. After this, a reliability test which means stability was reapplied. In this cadre, the common multiple correlation is between .642 and .801 which is found statistically significant.