Okul sağlığının oluşmasında yönetici cinsiyetlerinin etkisi
Teh effect of the genders of the school administrators in establishment of school health
  1. Tez No: 226223
  2. Yazar: UĞUR ERGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Sağlığı, Yönetici CinsiyetiKasım, 2008 Uğur ERGİN, School health, Gender of administratorNovember, 2008 Uğur ERGİN
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Eğitim, bir ülkenin kalkınması için büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple, okullarda daha kaliteli eğitim verilmesi zorunlu hale gelmiştir. Eğitimde bu kalitenin sağlanması da ancak, okul sağlığı olumlu yönde gerçekleşen eğitim kurumlarıyla sağlanacaktır. Okul yöneticilerinin çalışanlarına ve öğretmenlerine karşı sundukları çalışma ortamı, kurdukları ilişkiler, sergiledikleri tutum ve davranışlar okul sağlığının oluşmasında en önemli unsurlardır. Bu araştırmada, okul sağlığının oluşmasında okul yöneticilerinin cinsiyetlerinin etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarından, okul yöneticilerinin cinsiyetlerine göre sergiledikleri tutum ve davranışlarından hangilerinin okul sağlığını olumlu yönde etkilediği anlaşılacaktır. Bu anlamda okul yöneticisine okul sağlığını olumsuz etkileyen hangi davranışlardan kaçınması gerektiğine yönelik bilgilerin sağlanması öngörülmektedir.Betimsel nitelikli bu araştırma, 2008-2009 öğretim yılında İstanbul ilindeki meslek liselerinde çalışmakta olan öğretmenler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada gerek duyulan verilerin sağlanması için araştırmacı tarafından iki bölümden oluşan bir anket geliştirilmiştir. Anket, Geçerlik ve güvenirlik çalışmalarından sonra son halini almıştır. Anketlerden hatalı ve eksik doldurulanlar çıkarılmıştır.Araştırma verilerinin çözümlenmesinde, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) bilgisayar programından yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda, yönetici davranışlarının okul sağlığı üzerindeki etkileri belirlenmiş, cinsiyete göre yönetici davranışlarının farklı sonuçlara yol açtığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Education is a major issue for a country`s development. For this reason, it is obligatory to give a more qualified education at schools. This quality in education can only be provided by means of educational organisations with school health that formed positively. The environment that school administrators offer to their employees and teachers, the relationships they establish, their attitudes and behaviours are major issues in establishment of school health. By means of this research, investigating the effect of the gender o school administrators on the establishment of school health is aimed. With use of research results, the behaviours and attitudes of school administrators that effect the school health positively will be inferred. Providing information to school administrators about the behaviours that effect the school health negatively thus they should avoid, is anticipated.In this research which has a scientific character,is carried out with teachers working in vocational high schools in Istanbul,in the educational year 2008-2009. In order to provide the data required in research,a two part survey has been conducted.The survey has been finalized after validation and reliability operations. The erroneous and incomplete surveys are excluded.The computer program SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) is used in the analysis of the research data.As a result of this research, the effect of behaviours of school administrators on school health are determined and it is observed that according to the gender ,the behaviours of the administrators result in different outcomes.