Meslek liselerinde değişmeyi zorlayan güçler
Factors enforcing change in vocational high schools
  1. Tez No: 226222
  2. Yazar: ÇİĞDEM ERGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değişme, Değişim, Meslek LisesiKasım, 2008Çiğdem ERGİN, Change, Evolution, Vocational High SchoolNovember, 2008Çiğdem ERGİN
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Günümüzde her şeyde bir değişim yaşanmaktadır. Fikir ve görüşlerimizde, yaşam tarzlarımızda, kullandığımız teknolojide ve daha pek çok unsurda her geçen gün değişiklikler olmaktadır. Toplumsal hayatta ve teknolojide meydana gelen bu hızlı değişmeler her bireyi ve örgütü olduğu gibi eğitim örgütlerini de değişime zorunlu kılmaktadır. Aksi takdirde, istenen gelişme, kalite ve verimlilik elde edilemeyecek, ulaşılmak istenen amaçlara ulaşılamayacaktır. Bu ve benzeri pek çok sebep değişimi zorunlu kılmaktadır. Bu araştırma ile eğitim örgütlerinden biri olan meslek liselerinde değişmeyi zorunlu kılan güçlerin belirlenmesi ve bu güçlerin ne düzeyde etkili olduğu araştırılmaktadır.Araştırma, 2008-2009 eğitim - öğretim yılında İstanbul ilindeki meslek liselerinde çalışmakta olan öğretmenler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada gerek duyulan verilerin sağlanması için iki bölümden oluşan bir anket geliştirilmiştir. Anketin öğretmenler tarafından içtenlikle doldurulması, fikirlerini dürüstçe yansıtabilmeleri için kimlik bilgisi istenmemiştir. Anketlerden hatalı ve eksik doldurulanlar çıkarılmıştır.Araştırma verilerinin çözümlenmesinde, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) bilgisayar programından yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda, meslek liselerinde öğretmenleri, öğrencileri, yöneticileri ve velileri etkileyecek olan değişmeleri zorunlu kılan güçler belirlenmiş, bu güçlerin ne düzeyde etkili olduğu tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında, eğitim örgütlerinde yapılması gereken değişikliklere yönelik bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, there is change in every area. Changes occur everyday in many issues such as our points of views and ideas, life styles and technology that we use. These fast changes in social life and technology, enforces change in educational organisations like every individual and organisation. Otherwise, the desired improvement, quality and productivity can not be acquired, goals can not be achieved. Due to this reason and many similar reasons, change is obligatory. By means of this research, determination of the factors enforcing change in vocational high schools which is an educational organisation and the effective levels of this factors is aimed.This research which has a descriptive characteristic,is achieved with participation of teachers working in Vocational High Schools in Istanbul in 2008-2009 education year. In order to provide the data required in research,a two part survey has been conducted. No identity information is demanded from teachers,for the purpose of having them fill the surveys sincerely and reflect their ideas in a honest way.The erroneous and incomplete surveys are excluded.The computer program SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) is used in the analysis of the research data.As a result of this research, the factors enforcing teachers, students, administrators and parents in vocational high schools to change and their effective levels are determined. By means of the results obtained from the research, suggestions are made about the required changes in educational organisations.