Moral ve motivasyon ile kamu ve özel eğitim kurumlarında iş tatmini
With moral and motivation, public and private education establishment work satisfaction
- Tez No: 226224
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN TÜRKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Devlet okulları, Özel Eğitim Kurumları, İş Tatmin Düzeyleri, Public Schools, Private Education Institutions, Job satisfaction level
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada; moral ve motivasyon kavramlarına değinilip, kamu okullarında çalışırken emekli olarak veya istifa ederek özel öğretim kurumlarına geçen öğretmenlerle kamu okullarında çalışmaya devam eden öğretmenlerin iş tatmin düzeyleri arasında farklılığın olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda, kamu okullarında görev yapan öğretmenlerle özel öğretim kurumlarına geçiş yapmış öğretmenlerin iş tatmin düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüştür.İş tatmin düzeylerinin farklılığına neden olan faktörlerin; ücret, sosyal statü, tanınma, ilerleme, yetenekleri kullanma, yönetici-insan ilişkileri ve yaratıcılık faktörleri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to mention morale and motivation concept, determine whether differences exist between job satisfaction levels of public school teachers and of teachers who transferred to private education institutions from public schools due to retirement or resignation. If the differences exist, this study will also try to find out the causes of these differences. Quantitative Survey method has been employed in this study. The findings of the study indicated that differences do exist between job satisfaction levels of public school teachers and of teachers who transferred to private education institutions from public schools due to retirement or resignation.The main factors that cause the differences were salary, social ranking, reputation, and improvement, ability to use skills, administrator-employee affairs, and creativity.