Mesleki eğitim merkezi metal teknolojisi - makine teknolojisi bölümlerinde öğrenim gören öğrencilere, işletmelerde uygulanan mesleki eğitim (pratik eğitim) çalışmalarının değerlendirilmesi
The evaluation of the professional education studies that the students of the vocational education center metal ? machine technology departments do in industry
- Tez No: 226237
- Danışmanlar: DR. ADİL SERDAR SAÇAN'
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Teknik Eğitim, Education and Training, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: mesleki ve teknik eğitim, pratik eğitim
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Türkiye uzun süredir is gücünün niteliğini yükseltmek ve ekonominin tüm sektörlerinde istihdam imkanlarını artırabilmek için mesleki eğitim sistemini geliştirmeye çalışmaktadır. Bu çaba, Türkiye'nin dünyanın önde gelen ekonomileri arasında rekabet edebilirliği ve Avrupa Birliği'ne giris bağlamında daha da anlamlı hale gelmesini amaçlamaktadır.Bu araştırmada ?Mesleki Eğitim Merkezi Metal teknolojisi ? Makine teknolojisi bölümlerinde öğrenim gören Öğrencilerin İşletmede Uygulanan Mesleki Eğitim (pratik eğitim) Çalışmalarının değerlendirilmesi? başlığı altında 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu uyarınca öğrencilere işletmelerde yaptırılan meslek eğitimi uygulamalarının analiz edilmesi, uygulamadaki durumun tespit edilmesi, öğrencilerin işletmelere uyum sağlayabilme düzeylerinin belirlenmesi, meslek eğitimi sonunda kazandırılması amaçlanan bilgi birikimi ve uygun davranışları edinme düzeyleri saptanmaya çalışılmıştır.Araştırmanın evrenini, İstanbul ili sınırları içerisinde on Mesleki Eğitim Merkezi Metal teknolojisi ? Makine teknolojisi bölümlerinde öğrenim gören ve mesleki eğitimlerini işletmelerde gerçekleştiren 15-18 yaşlarındaki öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın temel veri kaynağını anketlerle toplanan veriler oluşturulmuştur.Araştırmada öğrencilerin %96,4'ünün maaş aldıgı, %65,1'inin, işletmelerde sekiz saatten fazla çalıştırıldığı, öğrencilerin %42,9'unun, iş yerinin tek bir ünitesinde Pratik Eğitimini tamamladığı, öğrencilerin %68,1'inin, koordinatör öğretmeni iş yerini denetlemeye düzenli olarak gittiği vb. bulgulara erişilmiştir.Metal teknolojisi-makine teknolojisi bölümlerine kız örgencilerinin tercih etmesi konusunda yönlendirme yapılması. Koordinatör Öğretmenlere mümkün olduğu sürece kendi bölümleri dışındaki bölümlere yönelik koordinatörlük görevi verilmemesi; İş yerlerinde mesleki eğitim çalışması yapan öğrencilerin, eğitim gördükleri süre içerisinde bilgi ve beceri kazanmalarını sağlayabilecek imkânların oluşturulması; ilerdeki iş hayatını olumsuz etkileyebilecek olaylar yaşanmasına izin verilmemesi vb. gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
For a long time, Turkey has been working to improve the quality of its labor force as well as the employment rates in every section of economy by developing vocational education system. This effort aims to make Turkey competable in world?s top economies and become more profound in the process of Turkey?s EU application.In this research; we have tried to determine the situation in aplication and the level of the student?s adaption in workplaces, the setting level of the skills and knowledgements that are wanted during the technical education (course) and we have tried to analysis the application of the technical education in workplaces in accordance with TechnicalEducation Law numbered 3308 under the title ?The evaluation of the Professional education studies that the students of the vocational education center metal ? machine technology departments do in inustry? .This research is limited by the students between 15-18 years of the metal and machine technology departments in vocational education center, located in İstanbul The main data source is questionnaires.In research we reached some findings that 96,4% of the students get salary, and 65,1% of the students are employed more than eight hours in the workplaces, 42,9% of the students finish their course only at a unit of the workplace, the cooordinator teachers of 68,1% of them goto workplaces to control the students regularlyWe propose that the female students have to been directed to choose the machine and metal technology departments. We propose that ; the coordinator teachers have to been charged only their department students. In workplaces the student should have the opportunities that they can acquire and develop their skilld and knowledgements during their education. we must prevent the events that efffect their future worklife negatively.KEYWORDS: industrial and technical education, practical education