Meslek liselerinde sınıf içi öğretmen öğrenci iletişiminin öğrencilere göre algılanması
Perception of communication between teachers and students by students in vocational public school
  1. Tez No: 226238
  2. Yazar: ALPARSLAN GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Beceri, Algı, Etkileşim, Communication, skill, perception, interaction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
İletişim; insanların birbirini anlaması, isteklerini muhataplarına anlatması ve problemlerin çözümlenmesi hatta problemlerin oluşmadan çözüme kavuşması için en önemli araçtır. Gelişen teknoloji insanların birbirleri ile iletişim kurma yol ve yöntemlerini değiştirmiş, artık insanlar birbirlerini görmeden ve belkide tanımadan birbirleri ile iletişim kurar hale gelmiştirler. Böyle bir Dünyada çocuklarımızın okullarda iletişimin doğal yönünü iyi kavramaları ve kendilerini gerektiği şekilde ifade edebilmeleri için Öğretmenlerimize büyük görevler düşmektedir.Bu araştırma Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi orta öğretim kurumlarında okumakta olan öğrencilerin, sınıfta öğretmenlerinin iletişim kurma becerilerini algılama biçimlerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Araştırma Kocaeli İli Gebze İlçesi' de bulunan 13 Meslek Lisesinde yapılmış, araştırmaya 509 kız, 389 erkek olmak üzere 898 öğrenci katılmıştır. Veri toplama aracı olarak Tatar(2004)' ın geliştirdiği 27 maddeden oluşan öğretmen öğrenci iletişim anketi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilen SPSS 11.0 programı kullanılarak çözümlenmiş ve bu verilerde alt problemlere göre anlamlı bir farklılığın olup olmadığını belirlemek için frekans (f) ve yüzde(%) değerleri hesaplanmış ve t- testi Ki kare testi, Tukey testi kullanılmıştır.Araştırmaya katılan öğrenciler öğretmenlerin iletişim becerilerini değerlendirmiş; uygulanan iletişim becerisi anketi soruları, öğretmenlerin meslek sevgisi, öğretmenlerin öğrencilerle birebir ve bütün sınıfla iletişim becerisini ölçmek üzere üç kategori de toplanmıştır. Araştırma neticesinde, öğrencilere göre öğretmenlerin mesleklerini severek yaptığı söylenemeyeceği gibi öğretmenlerin öğrencilerle iletişim becerileri de zayıf çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication is defined as understanding of each other, explaining what you want, a way to solve problem which is already exist or likely to exist. Developing technology has changed the method of communication; today people can communicate without knowing and seeing each other. In the world like this our teacher has the biggest responsibilities for children who know the natural way of communication and expressing themselves in a way they need.In this study, we emphasis on the students who are in public high school of National Ministry of Education and how these students perceive their teachers communication ability.This study includes thirteen vocational and technical public high schools in Gebze, a city of Kocaeli. 509 girl students and 389 boy students have participated for this study. We used `questionnaire of teacher-student communication? which was developed by Tatar (2004) as a data collection tool. The collected data were analyzed through techniques such as frequency (f), percentage (%), chi-square, t-test with tukey.In `Questionnaire of teacher-student communication? communication skill of teacher are categorized as teachers? job interest, communication of teacher with each student and communication of teacher with whole class. Analyses of data confirmed that teachers aren?t doing their job willingly and their communication skill is poor.