Sorumluluk ve yardımseverlik odaklı karakter eğitimi programının 7. sınıf öğrencilerinin ahlaki olgunluk düzeyine etkisi
The effection of the focus of the responsibiliry and the charily character programme of the moral maturity of the seventh grade students
  1. Tez No: 226248
  2. Yazar: ÖZKAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Karakter, Ahlak, Ahlaki Olgunluk, Karakter Eğitimi, Character, Moral, Moral Maturity, Character Education, Active Learn
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada Yardımseverlik ve Sorumluluk Karakter Eğitim programının uygulanma etkililiği, öğrencilerin ahlaki karakter düzeylerine göre tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma; Giriş, Literatür, Yöntem, Bulgular ve yorum ile Sonuç, Tartışma ve Öneriler olmak üzere 5 ana bölümden oluşmaktadırAraştırma 2007?2008 Eğitim Öğretim yılında Yalova İli, Merkez Bahçelievler İlköğretim. Okulunda gerçekleştirilmiştir. Uygulamada bu okuldaki 7.sınıf öğrencilerinden 10'u deney ve 10'u da kontrol grubu olmak üzere 20 öğrenci yer almıştır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu ve Kulaksızoğlu ve Dilmaç tarafından geliştirilen ?Ahlaki Olgunluk Ölçeği? kullanılmıştır.Uygulanacak eğitim programı ve ölçek belirlendikten sonra çalışma yapılacak öğrenci grubu belirlenmiştir. Yansız ve birbirine denk deney ve kontrol grubu oluşturulmuştur. Deney grubunda yer alan 10 öğrenciye 14 oturum süren Yardımseverlik ve Sorumluluk Karakter Eğitimi verilmiştir. Bu etkinlikler haftada 2 oturum, her oturum yaklaşık bir saat olmak üzere 14 oturumda tamamlanmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir eğitim verilmemiştir.Karakter Eğitimi Programından elde edilen bulgulardan hareketle bu programın ilköğretim öğrencilerinin ahlaki olgunluk düzeyinin gelişmesinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The using of efficiency in this study Helpfullness and Responsibility Character Education program has been found out according to the level of Moral Character?s of the students.This study was formed in five main parts which are introduction, literature, method, the findings and the result with the comment,the dispute and the offer.This study has been done in Bahçelievler Primary School in Yalova in 2007-2008 Education Year.In this study 20 students were participated. 10 of them were in experimental group and 10 of them were in control group who were in seventh class in this school.In this study Personal Information Form and the Moral Maturity Scale which was developed by Kulaksızoğlu and Dilmaç were used.After determining the education program and the scale , the students group who we worked on them were chosen.The experimental and the control groups were formed in unbiased and equivalent way. The 10 students who were in experimental groupgot the charity,responsibilily and Character Education which took 14 sessions. These activities have been done twice a week and each activity has lasted about one hour and the activities have completed in 14 sessions.No program was implemented to the control group.The findings that we derived from the Character Education Program, the results were interpreted and it was concluded that the program was efficient for students? Moral Maturity in Primary Schools