Adalet ve saygı içerikli karakter eğitimi proğramının 7. sınıf öğrencilerinin ahlaki olgunluk düzeyine etkisi
The effect of character education program in equity and respect on the moral adolescene rank of the seventy class students.
- Tez No: 226249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerler, Karakter, Aktif Öğrenme, Ahlak, Ahlaki Olgunluk, Karakter Eğitimi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı Adalet ve Saygı Karakter Eğitim programının öğrencilerin ahlaki olgunluk düzeylerine etkisini araştırmaktır Araştırma; Giriş, Literatür, Yöntem, Bulgular ve Yorum ile Sonuç, Tartışma ve Öneriler olmak üzere 5 ana bölümden oluşmaktadır.Bu araştırma 2007?2008 Eğitim Öğretim yılında Yalova İli, 75.Yıl Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulunda yapılmıştır. Araştırma için bu okulda okuyan 7.sınıf öğrencilerinden 10'u deney ve 10'u da kontrol grubu olmak üzere 20 öğrenci yer almıştır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu ve Kulaksızoğlu ve Dilmaç tarafından geliştirilen ?Ahlaki Olgunluk Ölçeği? kullanılmıştır.Uygulanacak eğitim programı ve ölçek belirlendikten sonra çalışma yapılacak öğrenci grubu belirlenmiştir. Yansız ve birbirine denk deney ve kontrol grubu oluşturulduktan sonra deney grubunda yer alan 10 öğrenciye 14 oturum süren Adalet ve Saygı Karakter Eğitimi verilmiştir. Bu çalışma haftada 2 oturum, her oturum yaklaşık bir saat olmak üzere 14 oturumda tamamlanmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir eğitim verilmemiştir.Karakter Eğitimi Programından elde edilen bulgulardan hareketle bu programın ilköğretim öğrencilerinin ahlaki olgunluk düzeyinin gelişmesinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study to investigate the effects of justice and Respect character training programme on student?s moral maturity level. Study consists of five major parts,such as; introduction, literature, method,finding?s and interpretation and result, discussion and suggestion.This study has been held in Yalova 75.yıl Mehmet Akif Ersoy Primary school in 2007_2008.20 student?s have been involved in this investigation. Ten of them as experiment group and other ten of them us control group. İn this study Personel Data Forum and Moral Maturity Criterion that hes been impraved by Kulaksızoğlu and Dilmaç have been used.After determining education programme and criterion that would be carried out,the student?s were selected. Ten student?s in experiment group have been educated about justice and Respect Character Training during 14 sessions after experiment group and controls group,which were impartial and equal each other,formed. This study has been completed in fourteen sessions,two sessions in a week and each session about one hour .Control group hasn?t been informed about anything.By the results of character training program,it has been approved that this program is effective on growth of primary school student?s moral maturity level.Key words; values,character, avtive learning,moral,moral maturity,character training.