İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin liderlik stilleri ile sınıf yönetimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relations between primmary school teacher's leadership styles and class management
  1. Tez No: 226250
  2. Yazar: ZAFER KADAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Sınıf Yönetimi, Lider Öğretmen
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin liderlik özellikleri ile sınıf yönetimi arasındaki ilişkinin incelendiği bu çalışmada, ilköğretim okulu öğretmenlerinin liderlik özellikleri; ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin sınıf yönetimine ilişkin uygulamalarının neler olduğu;öğretmenlerin liderlik özellikleri ile sınıf yönetimi arasındaki ilişkilerin neler olduğu; bunların bireysel özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğinin saptanması ve bu doğrultuda uygulayıcı ve araştırmacılara öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır.İlişkisel tarama modelinde olan bu araştırma, 2006-2007 eğitim ve öğretim yılı yaz dönemi İstanbul ili Ümraniye ilçesindeki resmi 13 ilköğretim okulunda görev yapan 210 öğretmen üzerinde gerçekleştirilmiştir.Araştırmada veri toplama aracı olarak 17 maddeden oluşan ?Öğretmen Liderlik Stilleri Ölçeği? ve 46 maddeden oluşan ?Sınıf Yönetimi Davranışları Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır.Araştırmada verilerin toplanması aşamasında Öğretmenlerin liderlik stillerinin belirlenmesinde ve sınıf yönetimi davranışlarının ortaya çıkarılmasında Gruplar t-testi, Non-parametrik Kruskal Wallis-H testi, Mann Whitney-U testi, İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin liderlik stilleri ile sınıf yönetimi arsında anlamlı bir ilişki olup olmadığı belirlemek üzere Pearson çarpım momentler korelasyon analizi kullanılmıştır.İlköğretim okulu öğretmenlerinin liderlik stilleri ile sınıf yönetimi davranışlarının öğretim etkinliği boyutu arasındaki ilişkiye bakıldığı zaman pozitif yönde bir ilişki olduğu ayrıca ilişkinin düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study which the religion between leadership properties of teachers? who study in primary schools and class management was examined, properties of teachers? who are in primary schools, what are the applications about class management of their teachers? who work in primary schools, what are the religions between teachers? leadership properties and class management, to determine being or not being some differences according to personal properties associated with these situations and improving proposals for some management and resaercher were aimed.This study in religiously detecting modelling was applied on 210 teachers who have been working 13 legal primary schools in Ümraniye in İstanbul as long as prime semester in2006-2007 education year.?Criterion of teacher?s leadership styles? which contain 17 points and ?criterion of class management attitudes and personal information form? which contain 46 points were used means of data collecting in this research.While datas were been collecting in this research, Group t-test, Non parametric Kruksal Wallis-H test, Mann Whitney-Utest were used to determine teachers? leadership styles and to introduce class management attitudes and also, Pearson product moments correlation analysis were used to determine being or not being logical religion.When the religion between primary school teachers? leadership atyles and dimension of education activity of these teachers? class management attitudes was watched, it has been found that there is a positive religion and this religion is logicly on its level by statistischly.Keyword : Leadership , Classroom Management , Leader Teacher