İmam hatip lisesi öğrencilerinin şiddet eğilimlerinin çok yönlü olarak incelenmesi [İstanbul ili Anadolu yakası örneği]
Researching the violence tendency of imam-hatip high school students ( İstanbul Anatolian side sample)
  1. Tez No: 226263
  2. Yazar: İSA KANAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, İmam-hatip lisesi, Violence, Imam-Hatip High School
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, İmam hatip lisesi öğrencilerinin şiddet eğilimleri çok yönlü olarak incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Teorik kısımda, ilgili kavramlar ve literatür derinlemesine incelenmiştir.Uygulama kısmında ise araştırmanın evrenini; 2007-2008 eğitim-öğretim yılı, İstanbul ili Anadolu yakasındaki İmam-hatip liseleri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini random (rasgele) örnekleme yöntemiyle elde edilen İmam-hatip liselerinden 98'i erkek 177'si kız toplam 275 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem grubundaki öğrencilere Karakaya tarafından geliştirilen ölçekten yararlanılarak araştırmacı tarafından oluşturulan ölçek uygulanmıştır.Araştırmada öğrencilerin verdikleri cevaplar ile şiddet ölçeğinin farklı maddelerinin karsılaştırılması sonucunda; okul türü, yaş, sınıf, cinsiyet, annenin sağ/ölü ve annenin öz/üvey değişkenlerine göre, şiddete yönelimde etkin olduğuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the violence tendency of Imam-Hatip High School students was investigated and evaluated in different dimensions. The related concepts and literature were also researched in the theoretical part.The survey was carried out within 2007-2008 educational year, in Imam-Hatip High Schools which were randomly chosen in Anatolian side of Istanbul. The research was performed in accordance with the randomly sampling method. 275 students (177 girls and 98 boys) participated in the study. The scale, which was built up by Karakaya, was used by the researcher in order to gather the relevant data.In conclusion, the answers of students and the violence scale?s items were compared. As a result of the comparison, it was determined that the variables of the school type, age, class, sex and mothers? being alive/dead or being own or not, are effective in the tendency of violence.