Mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin internete yönelik tutumları ile sosyal becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Şişli ilçesi örneği)
Investigation of the relation between internet use attitudes and social skills of students in vocational schools (Şişli district example)
- Tez No: 226264
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnternet, tutum, sosyal beceri, İnternete Yönelik Tutum Ölçeği, Sosyal Beceri Envanteri, The Internet, attitude, social skill, Internet Use Attitude Scale, Social Skill Inventory
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmada mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin internete yönelik tutumları ile sosyal becerileri arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma, İstanbul ili Şişli ilçesi mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumlarındaki 79 kız, 392 erkek olmak üzere toplam 471 öğrenci üzerinde uygulanmıştır.Araştırmada, Kıyıcı (2003) tarafından soru havuzu kullanılarak uyarlama yapılan 31 soruluk `İnternete Yönelik Tutum Ölçegi', Riggio (1986), tarafından geliştirilen, Yüksel (1997) tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan 90 sorudan oluşan `Sosyal Beceri Envanteri' ve araştırmacı tarafından hazırlanan bilgi formu kullanılmıştır.Bu araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmış, normal dağılım özelliği göstermeyen dağılımlar için non-parametrik teknikler, normal dağılım özelliği gösteren dağılımlar için ise parametrik analiz teknikleri, bağımsız grup t testi, non-parametrik Mann Whitney-U testi, tek boyutlu varyans analizi (ANOVA), non-parametrik Kruskal Wallis-H testi, Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi kullanılmış olup, anlamlılık .05 olarak kabul edilmiş ve analizler SPSS 15.0 programı ile gerçekleştirilmiştir.Çalışma sonunda elde edilen bulgulara göre, İnternete Yönelik Tutum Ölçeği toplam puanları ile Sosyal Beceri Envanteri duygusal duyarlılık, sosyal duyarlılık, sosyal kontrol ve Sosyal Beceri Envanteri toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bu ilişki pozitif yönde olup, İnternete Yönelik Tutum Ölçeği toplam puanları yükseldikçe Sosyal Beceri Envanteri'nin duygusal duyarlılık, sosyal duyarlılık, sosyal kontrol ve Sosyal Beceri Envanteri toplam puanları da yükselmektedir. Sosyal Beceri Envanteri'nin diğer alt boyutları ile İnternete Yönelik Tutum Ölçeği toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research is intended to define the relation between the internet use attitudes and social skills among the students of vocational schools. The study was carried out with a total number of 471 students, 79 girls and 392 boys, who are studying at the vocational schools in Şişli, İstanbul.In the research, 31-question ?Attitude Scale for the Internet Use?, developed by Keser and Tavşancıl (2002) and 90-question ?Social Skill Inventory?, developed by Riggio (1986) and adapted to Turkish by Yüksel (1997) and also another information form prepared by the researcher were used.In this research, independent samples t Test, Mann Whitney-U Test, One Way Variance Analysis (ANOVA), Kruskal Wallis-H Test, Pearson Product Moment Correlation Analysis are also applied with .05 significance level. Analysis was carried out through SPSS 15.0 software.According to the results gathered from the research a significant correlation was defined between the total scores of Internet Use Attitude Scale and the total scores of Social Skill Inventory emotional sensitivity, social sensitivity, social control and Social Skill Inventory. This correlation is positive and the higher total scores Internet Use Attitude Scale gets the higher total scores emotional sensitivity, social sensitivity, social control and Social Skill Inventory get. No significant correlation was found between the total scores of the other subcategories of Social Skill Inventory and Internet Use Attitude Scale.