İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerinin bilgisayar destekli eğitime ilişkin tutumları ve bilgisayarın öğrenci başarısı üzerindeki rolünün değerlendirilmesi
The attitudes of elementary school teachers about education with computer supported and the influence of computer on student?s succes
- Tez No: 226262
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Teknoloji, Bilgi teknolojisi, Education, Technology, Information Technology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Araştırmanın amacı İlköğretim Okullarında Görev Yapan Öğretmenlerin Bilgisayar Destekli Eğitime İlişkin Tutumları Ve Bilgisayarın Öğrenci Başarısı Üzerindeki Rolünü saptamak.Araştırmanın çalışma evreni, İstanbul ili Ümraniye, Üsküdar ve Kadıköy ilçelerinde bulunan ilköğretim kurumunda 1. ve 2. kademede görev yapan öğretmenlerdir. Veriler, öğretmenlerce doldurulan anketler yoluyla elde edilmiştir. Anketten elde edilen verilerle öğretmenlerin mesleklerinde teknolojik imkânları ne derece kullandıkları saptanmaya çalışılmıştır. Öncelikle eğitim öğretimle ilgili tanımlara değinilmiş daha sonra teknoloji ve eğitim teknolojisi açıklanmıştır. Öğretmenlerin teknolojik araç gereçleri kullanmasını gerektiren ve engelleyen sebeplerle ilgili görüşlere yer verilmiştirAraştırmada anket aracılığı ile toplanan veriler önce bilgisayar ortamına girilmiş ve istatistiksel olarak analizi SPSS programı ile yapılmıştır. Deneklerin kişisel bilgileri frekans ve yüzde değerleri ile çözümlenmiştir. Verilerin analizinde ?İlköğretim Okullarında Görev Yapan Öğretmenlerin Bilgisayar Destekli Eğitime İlişkin Tutumları Ve Bilgisayarın Öğrenci Başarısı Üzerindeki Rolü? ölçeğinde yer alan sorular kullanılmış. Araştırmaya katılan ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin derslerinde bilgisayar kullanımları ve bilgi teknolojilerinin öğretmenlere olası etki algılarına ilişkin puanları, cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, branşları, bilgi teknolojileri kullanımı konusunda herhangi bir eğitim alma, bilgisayar kullanımı konusunda kendilerini ne derece yeterli bulmaları, bilgisayar kullanımı konusunda okul yönetimi öğretmenleri ne derece desteklemeleri, bilgisayar kullanımı konusunda kendilerini geliştirmek istemeleri, bilgisayarı kaynaklarını hangi sıklıkta kullanmaları, ders içinde bilgisayar kullanma yeterliliğine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda ilköğretim okullarında görev yapan öğretmelerin derslerinde bilgisayar kullanımları istatistik bulgularının anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Derslerde bilgisa yararlanma öz-yeterliklerinin olumlu yönde geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of our research is to find out The Attitudes of Elementary School Teachers about Education with Computer Supported and The Influence of Computer on Student?s Success. Environment of the research is teachers who educate at 1st and 2nd stages of elemantary schools in Umraniye, Uskudar and Kadikoy which are in Istanbul. All data has gotten from surveys made by teachers. It is tried to identify using technology in which level by teachers at their jobs. First of all it is mentioned definitions about education and then technology and educational technology are explained. Opinions about reasons of technological tools have to be used by teachers or not somehow.At the end of this research, all data has been entered to computer and analyzed by SPSS program statistical. Personal info of the test subjects are analyzed with frequency and percentage values. Analyzing the data it is used questions about ?The Attitudes of Elementary School Teachers about Education with Computer Supported and The Influence of Computer on Student?s Success?.The scores related to the self-sufficiency and possible effect perceptions of the information technologies for the teachers has pointed out significant difference statistically among the primary school teachers participated in the research according to their gender, age, professional seniority, branch, having any kind of education on information technologies, level of sufficiency they felt about the use of information technologies, level of support by the school management at using information technologies, willingness to improve themselves at using information technologies, frequency of using information technologies and sufficiency of using information technology sources in their lessons. In the direction of research findings, it has been concluded that the statistical evidences about the self-sufficiency of the primary school teachers on information technology is meaningful. Various suggestions have been made in order to develop and expand the self-sufficiency at using information technology.