S. Kierkegaard ve J. P. Sartre'ın varoluşçuluk anlayışlarının karşılaştırılması
Comparision of philosophy of existentalizm; S. Kierkegaard versus J. P. Sartre
- Tez No: 226367
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Existentialism, Freedom, Blur, Despair
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmamızda, S. Kierkegaard ve J.P.Sartre'ın varoluşçuluk üzerine düşüncelerini karşılaştırmalı bir biçimde ortaya koymaya çalıştık. Bunun için önce Kierkegaard'ın varoluşçuluk üzerine düşüncelerini, sonra Sartre'ın varoluşçuluk üzerine düşüncelerini açıkladık. Ve en sonunda bu filozofların düşüncelerini karşılaştırmalı bir biçimde ortaya koymaya çalıştık.Kierkegaard'a göre, varoluşçuluk, bizzat somut olan insanın yaşamıdır. Kierkegaard varoluş düşüncesinde insan'a odaklanarak, insan'ın kendi özünü, özgür seçimleri ile ortaya koyduğunu ileri sürer. İnsan özünü oluşturma sürecinde estetik, etik ve dini olmak üzere çeşitli varoluş evrelerinden geçer. İnsan kendini gerçek anlamda Tanrı'ya yönelerek inanç vasıtasıyla gerçekleştirebilir.Sartre, varoluşçuluk üzerine düşüncelerini şu şekilde ifade edebiliriz..Bütün varoluşçu filozoflar gibi, bireyi merkeze alan Sartre, bireyin kendi özünü oluşturma sürecinde Kierkegaard'tan ayrılır.Sartre'ın bireyi, bu dünyaya atılmış olduğundan, kendi başınadır.Bu yüzden kendi özeyle ilgili her şeyi, kendine dayanmaktadır. Bunun getirdiği ağır sorumluluk altında ezilen birey, varolduğu andan itibaren bulantı duygusuyla karşılaşmaktadır.Anahtar Kelimeler : Varoluşçuluk,:Özgürlük Bulantı,Umutsuzluk
Özet (Çeviri)
This is a research on comparing the philosophy of J.P.Sartre and S. Kierkegaard on existentialism. Therefore, initially we defined the philosophy of J.P. Sartre and S. Kierkegaard on existentialism and as conclusion we made a comparison of their philosophy.According S. Kierkegaard, the concrete life of a human being is existentialism. S. Kierkegaard focuses on the human being and believe that the base of human existence is freedom of choice. Human beings make aesthetic, ethical and religious choices;He suggests that people might effectively choose to live within these ?existence spheres?.He called these ?spheres? the aestetic and the ethical and the religious spheres. Through religious human beings tend to God for real existence.J.P. Sartre?s philosophy on existetialism is a follows: As where all existentialism philiosphers center the individual; Sartre dissociates from S. Kierkegaard concerning the process of individual evolving.According to J. P.Sartre the human being, since its existence, is for it self or in it self. Therefore, individual freedom of consciousness is humanity?s gift, as well as its curse, since with it comes the responsibility to shape the humans own lives. With total freedom comes the burden of responsibility and this causes a blurry feeling for individuals.