Ortaöğretim okullarında öğretmenlerin performanslarının değerlendirilmesine ilişkin görüşleri (Isparta ili örneği)
Teachers? perceptions on their performance evalution in high schools (Case of city of Isparta)
  1. Tez No: 226452
  2. Yazar: CANAN GÜNEL DURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Performans, Performans Değerlendirme, 360 Derece Performans Değerlendirme, Teacher, Performance, Performance Evaluation, 360 Degree Performance Evaluation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada, Isparta İli Merkez İlçe sınırları içinde bulunan ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin performanslarının değerlendirilmesine ilişkin görüşlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Öğretmenlerin, performanslarının değerlendirilmesine ilişkin görüşleri üç boyutta incelenmiştir. Birinci boyut, sicil raporlarıyla performanslarının değerlendirilmesinin objektifliğine ilişkin öğretmen görüşlerine yönelik oluşturulmuştur. İkincisi, öğretmenlerin performanslarının değerlendirilmesinden etkilenme düzeyine ilişkin görüşlerini belirlemeye yönelik geliştirilmiştir. Üçüncü boyutta ise öğretmenlerin, çoklu veri kaynakları (öğrenci, meslektaş, yönetici ve veli) ile performanslarının değerlendirilmesinin objektifliğine ilişkin görüşleri ele alınmıştır.Araştırma tarama modelindedir. Araştırma verilerini elde etmek için iki bölümden oluşan ?Öğretmen Performansının Değerlendirilmesi Ölçeği? (ÖPDÖ) kullanılmıştır. Ölçek, Isparta İli Merkez İlçede çalışan 12 lisede bulunan 370 öğretmene uygulanmış, 340 tanesi değerlendirmeye alınmıştır.Araştırma bulgularına göre, sicil raporlarıyla performanslarının değerlendirilmesinin objektifliği ve performans değerlendirmenin kendilerini etkileyip etkilemediğine ilişkin öğretmen görüşleri genellikle ?kararsızım? aralığındadır. Diğer taraftan çoklu veri kaynaklarına göre performanslarının değerlendirilmesinin objektifliği konusunda öğretmenlerin görüşleri genellikle olumlu ve ?katılıyorum? aralığındadır.Öğretmenlerin, sicil raporlarıyla performanslarının değerlendirilmesi konusundaki görüşlerinde cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Farkın kaynağı, erkek öğretmenlerin, sicil raporlarıyla performanslarının değerlendirilmesini kadın öğretmenlere göre daha objektif bulmuş olmalarıdır. Öğretmenlerin sicil raporlarıyla performanslarının değerlendirilmesinin objektifliğine ilişkin görüşlerinde mezun oldukları okul türü, kıdem ve branşlarına göre anlamlı bir farklılık yoktur. Son olarak, öğretmenlerin performanslarının değerlendirilmesinin kendilerini etkilemesine ve çoklu veri kaynaklarına göre performanslarının değerlendirilmesine ilişkin görüşlerinde; cinsiyetlerine, mezun oldukları okul türüne, kıdem ve branşlarına göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine high school teachers? perceptions on their performance evaluation process in the county town of Isparta. Teachers? perceptions on performance evaluation were examined under three factors. First factor was formed to find out teachers? perceptions on objectivity of performance evaluation through rating forms. Second one was developed so as to determine teachers? perceptions about influence of performance evaluation on themselves. In the third factor, objectivity of teachers? performance evaluation through multi raters was undertaken.The research was carried out by descriptive method. ?Instrument of Teacher Performance Evaluation? formed of two sections was used to get the research data. The instrument was applied to 370 teachers working in 12 high schools in the county town of Isparta and 340 of them were included in analysis.According to the findings, teachers? perceptions on performance evaluation through rating forms show hesitancy. Similarly teachers? perceptions about influence of performance evaluation on themselves indicate lack of consistency. On the other hand, their perceptions on performance evaluation through multi-raters are generally positive. Moreover they agree with the idea of multi-rater performance evaluation.There is a significant difference between the teachers? perceptions on performance evaluation through rating forms in terms of their genders. The difference stems from the fact that male teachers consider performance evaluation through rating forms more objective than the female teachers do. There does not seem a significant difference among their perceptions on this factor in terms of school type they graduated, their length of service and majors. Finally, there is no significant difference among the teachers? perceptions on the influence level of performance evaluation on themselves and multi-rater performance evaluation in terms of their genders, school types they graduated their length of service and majors.