Ses temelli Tümce Yöntemine Göre İlkokuma Yazma Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar
The problems that grade 1 teachers encounter in the process of first reading-writing acording to phonic based method
  1. Tez No: 226451
  2. Yazar: BİRNUR SAVAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETHİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Temelli Tümce Yöntemi, İlkokuma Yazma Öğretim Programı, Phonic based sentence method, first reading writing education programme
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, ses temelli tümce yöntemine göre ilkokuma yazma öğretim sürecinde öğretmenlerin öğrenci, veli, öğretim programı, okul ve mesleki yeterlilik ile ilgili olarak karşılaştıkları sorunları belirlemektir.Araştırma tarama modelinde yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2006?2007 eğitim-öğretim yılında Isparta il merkezi, ilçe ve köy ilköğretim okullarında görev yapan 138 birinci sınıf öğretmenidir.Araştırma verilerinin elde edilmesi için geliştirilen 44 maddelik anket formu birinci sınıf öğretmenlerine uygulanmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 16.0 bilgisayar paket programında çözümlenmiş, frekans, yüzde, t testi ve tek yönlü varyans analizi teknikleri kullanılmıştır.Araştırma verilerine göre öğretmenler, tümce yönteminden ses temelli tümce yöntemine geçişi yararlı bulmuşlardır. Ayrıca ses temelli tümce yönteminin programın hedeflerine uygun olduğu görüşünde birleşmişlerdir. Programda öngörülen ders içi ve dışı etkinliklerin öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişimlerine uygun olduğunu belirtmişlerdir. Ancak, öğrencilerin, sesleri birleştirirken ve sözcükleri hecelerine ayırırken zorlandıklarını ifade etmişlerdir. Bunun yanı sıra öğrencilerin bulundukları çevrenin yöresel dilini kullandıkları sonucu da ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin çoğunluğu ses temelli tümce yöntemini çocukların psikolojisine ve algılama yeteneklerine uygun bulmalarına karşın, yöntemin göz hareketlerinin özelliğine uygun olup olmadığına ilişkin verdikleri yanıtların oranında birbirine yakın bir dağılım görülmüştür. İlkokuma yazma öğretim yönteminin gerektirdiği etkinlikleri gerçekleştirebilmek için gereken materyallerin ve ortamın sağlanmasıyla ilgili olarak kısmen de olsa sorun yaşandığını ifade etmişlerdir. Öğretmenlerin mesleki yeterliliğe ilişkin, genel olarak sorun yaşanmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the problems that the teachers encounter about students, parents, curriculum, school and professional competence in the process of (prime) reading-writing according to phonic based sentence method.Scanning model is used in this study. The population of the present study includes 138 grade teachers working at primary schools in Isparta city center, towns and villages.44 questioned questionnaire prepared so as to obtain the statistical data has been applied to the grade teachers. The collected data were analyzed by SPSS 16.0 statistical package programme, and the frequency, percentage, t-test, one way variance analysis were used.According to collected data, we infer that phonic based method is more beneficial than the sentence method. Furthermore, the teachers reach a consensus with regard to the phrase that refers the phonic based sentence method is suitable for the objectives of the programme. They state that the classroom and outside activities are also suitable for the students? cognitive socio-emotional and perceptual-motor development; however, the students have difficulties in combining the phonics and dividing words into syllables. Besides, it is found out that students use local words and expressions. Although most of the teachers assert that phonic based sentence method is appropriate for students? psychologies and sensing capabilities, they nearly agreed that the method is not suitable for the characteristics of eye movements. They sometimes face some difficulties in providing an atmosphere and materials in order to practice the activities required by the first reading writing education method. When the teachers? answers to the questions related to professional competence are examined in detail, it is inferred that they rarely have difficulties.