5. sınıf fen ve teknoloji programının bilimsel süreç becerileri kazanımlarının gerçekleşme düzeylerinin belirlenmesi
Determination the level of students? achievement of the science process skills acquisition of 5th grade science and technology programs
- Tez No: 226476
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETHİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Science Process Skills, Science and Technology Program
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, İlköğretim 5. sınıf Fen ve Teknoloji dersinde öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerileri kazanımlarını gerçekleştirme düzeylerini, cinsiyet, öğrenim gördükleri okullar, anne ve babanın eğitim durumları, gelir düzeyleri değişkenlerine göre belirlemektir. Bu araştırmanın diğer bir amacı öğretmenlerin, öğrencilerinin bilimsel süreç becerileri kazanımlarını gerçekleştirme düzeylerine yönelik görüşlerini belirlemektir.Araştırmanın evrenini 2005?2006 öğretim yılında Burdur merkezde bulunan toplam 23 ilköğretim okulunda Fen ve Teknoloji Programını yürüten 35 sınıf öğretmeni ve 874 İlköğretim 5. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, 5 ilköğretim okulundaki 262 öğrenci ile bu ilköğretim okullarında görev yapan 9 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırma problemlerine cevap aramak için, ?Bilimsel Süreç Becerileri Testi? (KR-20 güvenirlik katsayısı 0.86) ve bu okullarda görev yapan 5. sınıf öğretmenlerine, öğrencilerinin bilimsel süreç becerileri kazanımlarını gerçekleştirme düzeylerine yönelik görüşlerini almak için anket uygulanmıştır.Araştırmanın verilerine göre;?Gözlem yapma, çıkarım yapma, bağımlı, bağımsız, kontrol değişkenlerini belirleme, deney tasarlama, verileri kaydetme becerilerine yönelik kazanımlar öğrenciler tarafından düşük düzeyde gerçekleştirildiği,?Sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin, öğrencilere bilimsel süreç becerilerinin kazandırılmasında genel olarak olumlu bir tutum sergilediği,?Kız öğrencilerin bilimsel süreç becerileri testinden aldıkları ortalama puanlar, erkek öğrencilerin bilimsel süreç becerileri testinden aldıkları ortalama puanlardan daha yüksek olduğu,?Öğrencilerin bilimsel süreç becerileri puanları arasında okullara göre anlamlı bir fark olduğu,?Öğrencilerin babalarının ve annelerinin eğitim düzeylerinin artması bilimsel süreç becerileri puanlarını olumlu bir şekilde etkilediği, öğrencilerin bilimsel süreç becerileri puanlarının gelir düzeyleri ile arttığı sonuçları elde edilmiştir.Anahtar Kelimler: Bilimsel Süreç Becerileri, Fen ve Teknoloji Programı
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the level of students? achievement in improving science process skills according to variables such as gender, school, parent?s education level, family income and teacher?s opinion.The population of the study encompasses 35 class teachers and 874 fifth grade students attending to 23 elementary schools? Science and Technology Programs, in Burdur?s central district, during 2005-2006 academic calendar year. The sample of the study includes 9 teachers and 262 fifth grade students attending to 5 elementary schoolsIn order to find answers to the problems identified in the research, Science Process Skills Test (KR-20=0.86) was conducted, and questionnaire was applied to 5th grade elementary teachers employed at the above mentioned schools to gather information about their opinion regarding their students? Science Process Skills acquisition.The results of the study are as follows:?Students achieved low levels of skill improvements in subjects such as observation, analysis, determination of dependent, independent, and controlled variables, experiment design, data collection;?Class teachers? opinions had positive attitude on students? gaining scientific process skills;?The average score of female students in Science Process Skills Test were higher than those of male students;?Average score of students varied significantly among schools;?Higher educational levels of the parents positively affected the Science Process Skills test scores;?Higher household incomes positively affected the Science Process Skills Test scores.