The relationship between culture of learning and Turkish university preparatory students' readiness for learner autonomy
Öğrenme kültürü ve Türkiye'deki hazırlık sınıfı öğrencilerinin özerk öğrenmeye hazır bulunuşlukları arasındaki ilişki
- Tez No: 226514
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JULİE MATHEWS AYDINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğrenci özerkliği, öğrenme kültürü, algı, learner autonomy, culture of learning, perception
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Öğrenci özerkliğinin farklı kültürel bağlamlarda uygulanıp uygulanamayacağı son yıllarda literatürde geniş çapta araştırılmıştır. Ancak kültür ile öğrenci özerkliği arasındaki ilişkiyi irdeleyen çalışmalar Asyalı öğrencilerin özerk öğrenmeye karşı tutumlarıyla ilgili tutarsız bulgular sundukları için kesin bir sonuç elde edilememiştir. Bu durumdan yola çıkarak, bu çalışma Türk üniversitelerindeki öğrencilerin öğrenci özerkliğine hazır olup olmadıklarını, özerklik ile öğrenme kültürü arasındaki ilişkiyi ve öğrencilerin öğrenme özerkliğine olan tutumlarının kültürel olarak önceden belirlenmiş öğrenme davranışlarından mı yoksa eğitim geçmişleri ve deneyimlerinden mi kaynaklandığını incelemeyi amaçlamaktadır.Bu çalışma için Türkiye'deki yedi üniversitenin hazırlık okullarından toplam 408 öğrenciden veri toplanmıştır. Veriler anket aracılığıyla toplanmış ve betimsel istatistik, tek yönlü varyans analizi, çapraz tablolar ve Pearson çarpım moment korelasyon katsayısı kullanılarak nicel çözümleme yapılmıştır.Nicel veri analizinin sonuçlarına göre katılımcıların öğrenme kültürü ve öğrenci özerkliğine hazır bulunuşlukları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır, yani öğrencinin öğrenim gördüğü lisedeki özerk etkinliklere ne kadar maruz kaldığı öğrencinin özerklikle ilgili algı ve davranışlarında etkilidir.Ayrıca bu çalışma öğrencilerin tümünü homojen koşullarda betimleyen ulusal ve etnik kültür tanımlarının öğrencilerin özerk davranışları arasındaki farklara doyurucu bir açıklamada bulunamayacağına işaret etmektedir. Bu nedenle, öğrenci özerkliğini arttırmayı hedefleyen çalışmalarda diğer bireysel etkenlerin yanı sıra öğrencilerin geçmiş öğrenme deneyimleri- öğrenme kültürü- de incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
The applicability of learner autonomy in different cultural contexts has been widely researched in the literature in recent years. However, the studies investigating the connection between culture and learner autonomy in Asian cultures have been inconclusive as they revealed contradictory findings about Asian students? reactions to autonomous learning. Taking this inconclusiveness as an impetus, this study aimed to investigate Turkish university learners? readiness for learner autonomy and its relationship with learners? culture of learning to explore whether learners? approaches to learner autonomy were based on their culturally predetermined learning behaviors or could be explained on the basis of differences in their educational backgrounds and experiences.This study gathered data from 408 students from the preparatory schools of seven universities in Turkey. The data were collected through questionnaires, and analyzed quantitatively by using descriptive statistics, a one-way ANOVA, cross tabulations and a Pearson product-moment correlation coefficient.Analysis of the quantitative data revealed that there was a statistically significant relationship between the participants? culture of learning and their readiness for learner autonomy, which suggested that the extent of exposure to autonomous activities in the high schools in which the participants studied had an effect on their subsequent perceptions and behaviors related to learner autonomy.This study implied that national and ethnic definitions of culture, which describe all learners in homogeneous terms as if they were alike, may not sufficiently explain the differences in learners? autonomous behaviors. Therefore, learners? previous learning experiences -culture of learning- along with other individual factors should be taken into account in any attempts to promote learner autonomy.