15-17 Yaş grubu erkek basketbolcularda hazırlık dönemi ve üst ekstremite kuvvet antrenmanlarının bazı parametrelere ve şut isabetine etkisi.
Effects of preparatory term and upper-extremity strength training in basketballers between the ages of 15 and 17 on same parametres and ability to shoot on target.
- Tez No: 226539
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN HAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basketbol, Hazırlık dönemi, Antrenman, Parametre, Şut isabet yüzdesi, Basketball, Preparatory term, Training, Parameter, Shooting on target
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada hazırlık dönemi basketbol ve üst ekstremite kuvvet antrenmanlarının bazı Parametrelere ve şut isabetine etkisinin incelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Aksaray'da lise okul basketbol takımında oynayan erkek 30 basketbolcu ve 15 sedanter öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Yapılan çalışmada basketbolcular tesadüfi olarak 15'er kişilik iki gruba ayrılmıştır. Her iki grubada içeriği ağırlıklı olarak kondisyon, teknik, taktik ve şut çalışmalarından oluşan 8 haftalık, haftada 4 gün hazırlık dönemi basketbol antrenmanı uygulanmıştır.1.deney grubuna basketbol hazırlık antrenmanına ek olarak 6 hafta, haftada 2 gün üst ekstremite kuvvet antrenmanı uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise Beden Eğitimi dersleri dışında hiçbir çalışma yaptırılmamıştır. Gruplardan alınan ölçümlerin istatistiki analizinde, grup içi karşılaştırmalar için Paired Samples T testi ve gruplar arası farklılığı araştırmak için tek yönlü varyans analizi (Anova) ve farkın hangi gruptan kaynaklandığının tespiti için Tukey hsd yöntemi kullanılmıştır. Farkın anlamlılığı için 0,05- 0,01 seviyesi kabul edilmiştir. Grup içi karşılaştırmalarda, vücut yağ yüzdesi, sağ el kavrama kuvveti, sol el kavrama kuvveti, sırt kuvveti, bacak kuvveti, Anaerobik güç, esneklik, sürat ve şut isabet yüzdesi değerlerinde 1.deney ve 2.deney grubunda istatiksel açıdan anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda ise ön ölçümlerde vücut yağ yüzdesi, anaerobik güç, esneklik, sürat ve şut isabet yüzdesi değerlerinde kontrol grubu ile 1. deney ve 2.deney grupları arasında 1. deney ve 2. deney grupları lehine anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Sağ el ve sol el kavrama kuvveti değerlerinde ise 1. deney grubu ile kontrol grubu arasında 1.deney grubu lehine anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Son ölçümlerde ise vücut yağ yüzdesi, bacak kuvveti, anaerobik güç, esneklik, sürat, sağ el kavrama kuvveti, sol el kavrama kuvveti, şut isabet yüzdesi değerlerinde, kontrol grubu ile 1.deney ve 2. deney grupları arasında 1.deney ve 2.deney grubu lehine istatiksel açıdan anlamlı farkolduğu tespit edilmiştir. Sağ el kavrama kuvveti ve sol el kavrama kuvveti değerlerinde ise 1.deney grubu ile 2.deney grubu arasında 1.deney grubu lehine anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Sırt kuvveti değerlerinde ise 1.deney grubu ile kontrol grubu arasında 1.deney grubu lehine anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research we intended to measure the effect of training in preparatory stage of basketball and upper- extremity on shooting on target and some parameters. 30 basketballers and 15 sedanter students playing in school teams of theisr high schools in Aksaray have participated in this work. Basketballers are randomly divided into two groups of 15 people. Two groves have preparatory stage of training in basketball on a 8 week and 4 day basic consisting of pyssical condition, technique and shooting session. Extreme efficiency training are applied to first group in 6 week and 2 days a week. Controlling group has no additional training to physical education lesson. Paired sample test to make inter- group comparision an one- way variance analysis to analyze the difference between groups and Tukey hsd method are used to understand which group makes the difference. 0,05 - 0,01 is the standart fort eh difference. In the study carried out inside the group it?s found out there is a significant statistical differecnce between group 1. and 2. in terms of percentage of oil in body, left hand right hand grabbing power, strenght in the back and leg, anaerobic power, resillience, speed and percentage of shooting on target. In the comparisons among groups considerable difference is found in favor of groups 1. and 2.between group 1. and 2. and controlling group with regard to percentage of body-oil, anaerobic power, elasticity, speed and rate of shots on target in the pre-measurements. Significant difference has been seen between group 1. and controlling group in favour of group 1. in terms of grabbing power in left and right hand. In the final measurements meaningful different is found between 1. and 2. and controlling group in favour of group 1. and 2. with regand to. Percentage of oil in body, left hand right hand grabbing power, strength in the back and leg, anaerobic power, resillience, speed and percentage of shooting on target .With respect to left and right hand grabbing power important difference has been found in favour of group 1. between group 1. and 2. Meaningfu difference has been found out with regard to strength in the back infavour of group 1. in the works carried out between group 1. and controlling group.