Aksaray ilinde 2006 ve 2007 yıllarında uygulanan comenius projelerinin öğrenci, öğretmen, okullar ve dersler üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Analyzing effects of the comenius projects applied in Aksaray the year between 2006-2007 on students,teachers,schools and courses
  1. Tez No: 226546
  2. Yazar: YALÇIN DİLEKLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYHAN DİKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Comenius Projeleri, Öğrenci, Öğretmen, Yönetici, Dersler, Comenius Projects, Students, Teachers, Managers, Courses
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; ülkemizde AB ile uyum süreci programı çerçevesinde uygulanan genel eğitim projelerinden biri olan Comenius projelerinin yönetici, öğretmen, öğrenci, okul ve dersler üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Comenius projelerinin 2013 yılına kadar süreceği, şu ana kadar yaklaşık 860.000 Avro finansman sağlandığı ve bu rakamın 2007?2013 döneminde 1.708.486 Avro'ya ulaşacağı düşünüldüğünde projelerin eğitim kurumlarımızda daha da önem kazacağı açıktır.Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Projeleri ülkemizde yürütmekle sorumlu Başbakanlık DPT AB Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı (Ulusal Ajans) programların etkilerini zorunlu seçmeli anket kullanarak ölçmekte fakat anket sonuçlarını yayınlamamaktadır. Ayrıca ankete katılanların sorulara niçin evet ya da hayır cevabı verdiğine dair herhangi bir araştırma yapılmamaktadır. Bu sebeple, araştırma öncesi Ulusal Ajans'ın kullandığı anket sorularından faydalanılarak öğretmen ve öğrenciler için ayrı ayrı soru formları oluşturulmuş ve sorulara evet, kısmen ve hayır cevapları vermeleri istenmiştir. Bu şekilde nitel araştırmaya katılacak katılımcılar belirlenmiştir. Daha sonra katılımcılarla görüşme yapılarak verdikleri cevapların nedenlerine ulaşılmaya çalışılmıştır.Araştırma evreni olarak Aksaray ilinin tercih edilmesinin iki temel nedeni vardır. Birinci neden Aksaray ilinin son üç yıldır en fazla proje uygulayan ilk on il içerisinde yer alması; ikinci neden ise araştırmacının bu ilde görev yapmasının katılımcılarla daha kolay görüşme yapabilme imkânını araştırmacıya sağlamasıdır.Araştırmaya 78 (%53.8) öğrenci, 52 (%35.9) öğretmen, 15 (%10.3) yönetici olmak üzere 145 proje yararlanıcısı katılmıştır. Araştırmada katılımcıların sorulara verdiği cevaplar için frekans ve yüzde değerleri alınmıştır. Öncelikle frekans ve yüzde değerleri göz önüne alınarak gönüllü olan katılımcılarla görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerde araştırmacıya daha ayrıntılı bilgi edinme fırsatı verdiği için yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır.Araştırma sonucunda aşağıdaki bulgular elde edilmiştir:?Projelerin, projeye katılan yönetici ve öğretmenlerin planlı çalışma becerisine katkıda bulunduğu belirlenmiştir. Fakat bu katkının tüm yararlanıcılarda gerçekleşebilmesi için proje ekibindeki herkesin projede eşit oranda görev alması gerektiği sonucuna varılmıştır.?Proje çalışmalarının katılımcıların yabancı dil bilgisine katkıda bulunduğu ortaya çıkmıştır. Ancak, bu katkının sürekliliği ekibin sürekliliği ile doğru orantılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca proje çalışmalarının katılımcıların bilgi iletişim teknolojileri kullanma becerisini de artırdığı ulaşılan sonuçlar arasındadır.?Projelerin katılımcılara eğitimde yeni yöntem ve teknikleri kazandırdığı görüşme sonuçlarında ifade edilmiştir. Bu kazanımın daha üst seviyelerde olabilmesi için katılımcıların tümünün yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olması gerektiği araştırmada ortaya çıkan bir diğer sonuçtur.?Proje çalışmalarında katılımcılar ortaklık yaptıkları ülkelerin kültürleri ile ilgili bilgi düzeylerinin arttığını ifade etmişlerdir.?Proje çalışmaları genellikle öğrenci ile öğretmen ve öğretmen ile yönetici arasındaki ilişkiyi geliştirmiş ve takım ruhu ile çalışabilme kabiliyeti kazandırmıştır.?Proje çalışmalarının velilerin okula olan ilgisine etkisi incelendiğinde projeler kapsamında yapılan faaliyetlerin velileri kapsaması ile doğru orantılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, projelerin velilere tam olarak anlatılmamasının velilerin okula olan ilgisini azalttığı görüşmelerde ifade edilmiştir.?Projelerin okulun idari iş yükünü artırdığını ifade eden yöneticilerin oranı öğretmenlerden yüksektir ve katılımcılar idari iş yükünün arttığını düşünmektedir.?Projelerin yürütülmesi sırasında hareketliliğe katılan öğretmenlerin derslerinin boş geçmesinin eğitim öğretimi aksattığını düşünen yönetici sayısı görüşme yapılan yöneticilerin yarısından fazladır. Fakat bu görüşe öğretmenlerden hiçbiri katılmamaktadır.?Proje çalışmalarına katılan öğrencilerin derslere olan ilgisinin arttığı hem yönetici hem de öğretmenler tarafından görüşmelerde ortaya konan başka bir sonuçtur. Özellikle resim, müzik ve İngilizce derslerine öğrencilerin ilgisinin arttığı katılımcılar tarafından ifade edilen başka bir husustur.?Proje çalışmalarına katılan öğrencilerin hem ders başarılarının hem de sosyal faaliyetlere olan ilgilerinin arttığı sonucu da görüşmelerde ortaya konmuştur.?Özellikle kasaba okullarında projeye tüm okul personelinin ve öğrencilerin büyük bölümünün katılabilme imkânı olması sebebiyle projelerin etkisinin daha fazla olduğu görüşmelerde ulaşılan bir diğer sonuçtur.?Projeler öğrencilere kendilerini ifade edebilecek ürünleri ortaya koymalarına imkân verdiği için öğrencilerin özgüven duygusunu geliştirdiği araştırmada varılan sonuçlar arasındadır.?Proje çalışmalarına katılan öğrencilerin sadece ortaklık yapılan ülkelerin değil aynı zamanda kendi ülkelerinin kültürlerini de daha iyi öğrenme ve araştırma fırsatı buldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main goal in this study is to analyse effects of the implemented Comenius Projects on education staff, students and courses, which is one of group of the general education program applied in the frame of the EU adaptation process. When it is considered that Comenius projects will continue to the year 2013 and 860.000 Euros have been spent up to this time for the projects, and also the amount of money which will be spent will reach to1.708.486 Euros at the end of the process, it is apparent that the Projects will gain much more importance in our education institutions in near future.In this work qualitative research technique is used.National Agency ,which is responsible for running the projects in our country, has been measuring the effects of the projects on participants by using forced choice questionnaires whose results have not been announced. In addition, there has not been any research about why participants have answered the questions as yes or no in National Agency?s questionnaires. In the first stage, we wanted participants to write the most difficult things and the most effective parts of the projects. Later, we combined them with National Agency?s questionnaire forms. The questions forms have been prepared separately both for teachers and students and we wanted the participants to answers them as ?yes, partly yes or no?. By doing this the participants are determined. In the second stage of the research, there were interview with the participants by this way we tried to reach reasons of their answers in order to establish cause effect relationship .There are two reasons why Aksaray was chosen as a workgroup. The first reason is that Aksaray was among the ten cities which had most projects in the last three years. The other reason is that the researcher is working in this city which enables him to access the participants easily.Participants? answers were defined according to the their frequencies and percentage. Firstly, by considering frequencies and percentage values volunteered participants were defined for interview.The findings reached are as follows:?It is found that projects contributed to participants? planned working abilities. However, to observe this contribution on all participants, it is vital that all participants should equally share the duties.?It is revealed that projects? activities helped participants? foreign language competencies. But, it is concluded that as long as the participants work in the project team, this contribution will be permanent. Besides, projects helped the participants? ability to use Internet Communication Technology (ICT).?It is also expressed by the participants that projects make participants learn new approaches and techniques in education. The other result is that in order to get more advantages from the projects; participants should have enough language competencies.?In general sense, activities of the projects strengthen the relationship between students and teachers; and also managers and the teachers. Further more, that is also helped people to get the ability of working with a team.?When effects of the project activities on students? parents is analysed, it is found that as long as they are involved in the project, their attitudes towards the school raised. It is also expressed in the interviews that when the projects were not explained them clearly, students? parents interest in schools declined.?The proportion of the managers who tell the projects raised managerial work load is higher than the teachers involved in projects. However, most of the participants ,both teachers and managers, are agreed that projects works run up the managerial work load.?More than half of the principals and assistant principals interviewed think that absence of teachers at school during the mobilities effected education in negative ways. Yet, any of the teachers were not agreed this idea.?Another result put forwarded by both teacher and the directors, participating students? interests to the subjects raised; especially, towards the subjects like music, drawings and English.?It is also expressed by teachers and principals that students? success has increased in the subjects and their tendency towards the social activities also risen up.?The other result found is that projects had more effects on the participants especially at small schools at villages; because of giving opportunity to participate most of the school staff and students into projects.?As the projects give chance to the students to produce works to express themselves, they help students to develop their self-confidence.?It is also revealed that participating students find opportunity to learn and research partner countries? cultures better, and their own cultures too.