Toplam kalite yönetimi uygulamalarında kalite liderliğinin rolü ve BOTAŞ uygulaması
The role of quality leadership for total quality management applications and BOTAŞ case
- Tez No: 226560
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Kalite Liderliği ve BOTAŞ, Total Quality Management, Quality Leadership and BOTAŞ
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Toplam Kalite Yönetimi (TKY), sürekli olarak gelişmeyi ve ilerlemeyi amaçlayan, kalitenin, örgütün tüm çalışanlarına mal edildiği bir sistemdir. Bu sürecin işlerlik kazanması ve TKY uygulamalarının istenilen sonuçlar vermesinin temel ön gerekliliği ise, sistemin uygulandığı örgütte etkin bir kalite liderliğinin bulunmasıdır. Araştırma, bu konuda ortaya çıkan zafiyetleri ve bunlara ilişkin önlemleri BOTAŞ uygulaması ile göstermesi açısından önem teşkil etmektedir.Araştırmanın birinci bölümünde TKY ile ilgili temel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise ?kalite liderliği? kavramı araştırılarak, kalite liderliğinin TKY uygulamaları için taşıdığı önemin altı çizilmiştir. Ayrıca bölümün sonunda, bir işletmede etkin bir kalite liderliğinin oluşturulması için gereken adımlar ve yapılması gereken çalışmalar ortaya konmuştur.Üçüncü bölümde, BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nde 264 çalışan ile yapılan anket uygulaması ve sonuçları sunulmuştur. Yapılan anket uygulaması ile kalite liderliğinin gerekliliği, BOTAŞ'ta etkin bir kalite liderliğinin varlığı, BOTAŞ'ta yürütülen TKY uygulamalarının istenilen sonuçlara ulaşıp ulaşmadığı ile TKY uygulamalarında istenilen sonuçlara ulaşılmamasına neden olan temel etmenler ortaya konulmuştur. Ayrıca, araştırmanın temel hipotezleri ile ilişkileri sınayan hipotezler ki-kare, t-testi, varyans analizi ve sıklık dağılım bulguları analizi ile sınanmıştır.Araştırmanın son bölümünde ise yapılan uygulamalar sonucunda ortaya çıkan aksaklıklar ile bu aksaklıklara ilişkin araştırmacının önerileri sunulmuştur
Özet (Çeviri)
Total Quality Management is the system aims at consistent improvement and development and of which the quality is attributed to every single member of an organization. The main precondition for this process to become feasible and give desirable results is the existence of an effective quality leadership in the organization that this process is applied. The study has importance because of the fact that it presents weaknesses and precautions about TQM process through BOTAŞ application.In the first part of this study, basic information about TQM is presented. In the second part, ?quality leadership? concept is explored and the importance of quality leadership for TQM applications is emphasized. Moreover, at the end of this part necessary steps and workings to form an efficient quality leadership are brought up.In the third part, questionnaire study with 264 personnel of General Directorate of BOTAŞ and the results of this study are presented. With this study, necessity of quality leadership, existence of efficient quality leadership in BOTAŞ, whether results of TQM applications in BOTAŞ is successful or not and basic factors of failure of TQM applications are introduced. Besides, basic hypothesizes and hypothesizes which tests relationships are examined through chi-square, t-test, one way ANOVA test and frequency diagnosis.In the final part of this study, problems which are determined as a result of questionnaire study and suggestions of researcher for these problems are presented.