Kahramanmaraş ilinde iklim değişikliği trend analizi
The trend analysis of climate change in Kahramanmaraş
- Tez No: 226592
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Mann-Kendall, Trend Analizi, Kahramanmaraş, Climate Change, Mann-Kendall, Trend Analysis, Kahramanmarş
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan iklim değişikliği, günümüzün enbüyük global sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyayı tehditeden bu çevre sorununun Kahramanmaraş'ta ne boyutta olduğunu ortaya koymak amacıyla çalışma alanında yer alan meteoroloji istasyonlarından alınan iklim verilerine çeşitli istatistik metotları, regresyon analizi, değişim katsayısı ve Mann-Kendall trend analizi uygulanmıştır. Sonuçlar, çalışma alanında toplam yağış miktarında önemli bir değişim olmasa da toplam yağışlı günler sayısında bira zalmanın olduğunu ve bu durumun ise genel olarak az şiddetli yağışların giderek azalmakta olmasından kaynaklandığını göstermektedir. Yağışlarda görülen buazalmanın en belirgin olduğu yıllar ise 1977, 1989 ve 1997 yıllarıdır. Bununla birlikte sıcaklıklarda belirgin bir artma eğilimi dikkati çekmektedir. Mann-Kendall trend analizine göre maksimum sıcaklıklarda en önemli artışlar Kahramanmaraş merkez ilçede görülürken, ortalama ve minimum sıcaklıklarda en önemli artış Elbistan'da görülmüştür. Oysa yağış verilerine de uygulanan bu trend analizi sonuçları, kritik değerlerin altında kaldığı için istatistiksel olarak anlam taşımamaktadır. Oluşturulan regresyon modelleri yağışlarda önemli bir değişim olmadığını ortaya koyarken, sıcaklıklarda belirgin artışlar olduğunu gözler önüne sermektedir. Bununla beraber basınç değerlerinde uzun yıllar boyunca önemli değişimler görülmezken, rüzgar hızında Kahramanmaraş merkez ilçesinde daha belirgin olmak üzere bütün ilçelerde dikkate değer azalmalar izlenmiştir. Nem değerleri ise, Afşin ve Kahramanmaraş istasyonlarında artış gösterirken, Elbistan ve Göksun istasyonlarında azalma göstermiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important problems of facing world today is climate changewhich results from global warming. The aim of this study is to examine climatevariation in Kahramanmara? in order to evaluate effects of global warming in thestudy area by using several statistical techniques such as regression analaysis,coefficant of variation and Mann-Kendall trend analysis. Results showed thatthere is no significant change of total precipitation, but total rainy days haverepresented decreasing trend which is resulted from decrease in low intensityprecipitation events. Results also revealed that the most significant decreasingtrends occured in the years of 1997, 1989 and 1997. On the other hand, clearlyincreasing trends have been detected during the study period.According to Mann- Kendall trend analysis, while the most importantincrease in maximum temperature is being seen in K.Mara? central, the mostimportant increase in a avarage and maximum temperature has been seen inElbistan. However the results are not statistically significant because p value ishigher than alfa level. While the composed regression models brings up noimportant change in fall, it shows the clear increase in temperature. In spite of this,while the important changes in pressure values for along years hasn?t been shown,decrease of windy speed in K.Mara? district is clearly seen. In addition to this,considerable decrease in all districts has been seen either. And also, whilehumudity values in Af?in and K.Mara? stations are showing increase, it shows thedecrease in Elbistan and Göksun stations.