Milli Mücadele Döneminde Türk-İngiliz münasebetleri (1919-1923)
Anglo-Turkish relations in the national struggle era (1919?1923)
  1. Tez No: 226593
  2. Yazar: MUSTAFA ÖNALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SITKI BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Din, Tarih, Geography, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Emperyalizm, Sömürgecilik, Milli Mücadele, Azınlıklar, Imperialism, Colonialism, National Independence Movement, Minorities
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Mevcut araştırma Milli Mücadele Döneminde Türk-İngiliz Münasebetlerini (1919?1923) ayrıntılı olarak ele almayı amaçlamaktadır. Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasıyla başlayan ve Lozan Barış Antlaşması'nın imza edilmesiyle son bulan bu dönem, Türk-İngiliz münasebetlerinin kötüleştiği bir devreye rastlaması açından oldukça önemlidir. 19.asrın ilk yarısına kadar genelde müspet yönde devam eden Türk-İngiliz ilişkilerinin tarihi seyri bu asrın ikinci yarısından itibaren yön değiştirerek, önce bozulmaya ve sonra da kötüleşmeye başlamıştır. Çünkü, İngiltere, Osmanlı Devleti'nin çöküş sürecine girmesinden dolayı 19. yüzyılın sonlarından itibaren politika değişikliğine giderek artık yıkılacak devletten en fazla pay almanın hesaplarını yapmaya başlamıştı.İngiltere bu amacına I. Dünya savaşı'nın son ermesiyle çok yaklaşmıştı. 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi İngiltere'ye bu amacını gerçekleştirebilmek için önemli bir fırsat vermişti. İngiltere her ne kadar Osmanlı Devleti'nin Arap topraklarını ele geçirse de Anadolu topraklarında çok sağlam bir kayaya çarpmıştı. İngiltere nihai amaçlarını gerçekleştirmek için kendi askeri gücü yanında Yunanistan'ı ve diğer azınlık grupları da kullanmak istemişti.Ancak, İngiltere'nin hesap edemediği şey Türk halkının gücü ve Milli Mücadeleyi başlatan Mustafa Kemal ve arkadaşlarının mücadele azmi idi. Neticede, İngiltere'nin Anadolu planları Millî Mücadele hareketi karşısında başarısız kalınca İngiltere yenilgiyi kabullenmiş ve Anadolu'dan çekip gitmek zorunda kalmıştı. İngiliz emperyalizmi böylece 20. yüzyılda Anadolu'daki ilk yenilgisini de tatmıştı.
Özet (Çeviri)
This research aims to argue out the relations between Turkey and England in National War Era (1919-1923) elaborately. This era, which started with the signing of Mondros Truce and ended with the signing of Laussanne Peace Agreement is quite important because it coincides to the period in which the relations started to deteriorate. The historical course of the relations which continued in a positive way until the first half of the 19th century started to change its direction and firstly fall off and then deteriorate beginning from the second half of the century. Due to the Otoman empire?s declince, Britain changed her policy and started to cast up getting more profit from such a situation.England was about to reach to her aim with the end of the World War I . The Mondros Truce which was signed on Oct, 30, 1918 was a great chance for England to realize her aims. Although England got the Arab Lands of the Otoman Empire, they had so much difficulties in Anatolian Lands. England wanted to use Grece and other minority groups apart from her own military power to reach her ultimate goals.However, the reality that England couldn?t see was the determination and power of Turkish People and that of Mustafa Kemal and his friends. When England failed in realizing her aim due to National İndependence Movement, they had to accept the defeat and leave Anatolia. That was the first defeat of the British Imperialism in the 20th century.