Arapça ve Türkçe'de isim ve fiil cümlesinin karşılaştırılması
The comparison of nominal and verbal sentence in Arabic and Turkish
  1. Tez No: 226596
  2. Yazar: ZÜBEYT NALÇAKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, Türkçe, İsim cümlesi, Fiil cümlesi, Karşılaştırma
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Dil, insanların duygu ve düşüncelerini muhataplarına anlamlı bir şekilde iletmelerini sağlayan bir araçtır. ?Cümle? de, bu itibarla, bir dilin en önemli unsur ve imkanlarından biridir.Her dilin kendine has sözdizimi ve sözdizimi özellikleri bulunmaktadır. Ayrı dil ailelerine mensup olan Arapça ve Türkçe'nin kendine has cümle yapı ve özellik-leri olduğu gibi benzer ve farklı cümle yapı ve özellikleri de vardır.Bundan dolayı, her dilin temel cümle yapısı olarak kabul edilen isim ve fiil cümlesinin öncelikle kendi dilbilgisi birikimi ve mantığı içerisinde, ardından da kar-şılaştırmalı olarak ele alınmasının, dil öğrenim ve öğretim sürecinde kaynak dil mensubu kimseye, kendi dilinin cümle özelliklerini öğrendikten sonra hedef dilin cümle yapı ve özelliklerini öğrenmede birtakım yararlar ve kolaylıklar sağlayacağı kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Language is a tool used by human as an interpersonal communication in order to express feelings and ideas in a comprehensible way. Hence the `sentence? is one of the most vital components of a language.Each language has its own syntax and syntax characteristics. Turkish and Arabic languages which belong to different language families have their own sentence structures and characteristics in sipite of the fact that they share different and similar sentence structures and characteristics.The nominal and verbal sentences which are considered to be the basic structure of each language should be mastered according to their own structures and charactersitics then should be compared contrastively with other languages. After the learner of a language masters his own language in terms of sentences structure, he will be able to master the target language in terms of its sentence structures and characteristics. This situation is likely to make contribution to the learner?s learning and teaching a language.Key Words : Arabic, Turkish, Nominal sentence, Verbal sentence, Comparison