Türkiye'de ilaç satış tahmini araştırması
Investigation of pharmaceutical sales forecasting in Turkey
  1. Tez No: 226672
  2. Yazar: KÜRŞAT ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç Tüketimi, Satış Tahmin Yöntemleri, İlaç Endüstrisi, Pharmaceutical Consumption, Sales Forecast Methods, Pharmaceutical Industry
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
İlaç tüketimi; nüfus kişi başına gelir, şehirleşme oranı, yeni hastalıkların ve tedavi yöntemlerinin gelişmesi, sağlık ve sosyal güvenlikte yaşanan gelişmeler, refah düzeyinin artmasına bağlı alışkanlıklar gibi bir çok etkene bağlı olarak her geçen gün artmaktadır. Üreticiler artan talebi karşılamak için tedbirler alırken, sağlık güvencesi sağlayan kurum yada kuruluşlar artan tüketimden kaynaklanan finansman yükünün üstesinden gelmeye çalışmaktadır.Artan ilaç tüketim ve maliyetleriyle ilgili olarak ilaç sektörünün hem arz hemde talep tarafına bakış açısı kazandırmayı amaçlayan bu çalışmada çeşitli faktörlerin ilaç tüketimine olan etkileri incelenerek geleceğe dönük satış tahmini yapabilmek için model oluşturulmaya çalışılmıştır.Çalışmanın ilk iki bölümünde; dünya genelinde ve Türkiye'de ilaç sektörünün genel yapısı ve geçmişi hakkında bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; satış tahmin yöntemlerine ayrıntılı olarak değinilmiştir. Dördücü bölümde; İlaç tüketimini etkileyen faktörler tespit edilerek bu faktörlerin kullanılarak regresyon analizi yardımıyla satış tahmini yapmak üzere model oluşturulmuştur. Beşinci ve son bölümde; analiz sonucu elde edilen bulgular değerlendirilip gerekli yorumlar yapılmıştır.Çalışma sonucu elde edilen bulgular, ilaç sektörünün ekonomik dalgalanmalardan fazlasıyla etkilendiğini ve ülkemizde yapılan sağlık ve sosyal güvenlik reformlarının ilaç tüketimini artırdığı yönündedir. Ayrıca beklendiği üzere nüfusta meydana gelen artışın ilaç tüketiminde önemli ölçüde rol aldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Pharmaceutical consumption increases depending upon a lot of affects like population, income per capita, developments at the treatment methods, emergent of the new diseases, developments at the healt and social security, habits depending upon increasing at the lifequalities. While manufactures take precautions to supply demanding increasings, associations or foundations endevour to supply financing based on consumption increasings.The main goal of this study is to determine of the factors which affect pharmaceutical consumption in Turkey. For this goal an investigation has made to constitute a model which makes sales forecasts for the future.At the first and second chapters of this study, some general informations have given about genereal structures of the pharmaticeutial industry of world and Turkey. Sales forecast methods are refered at the third chapter. At the fourth chapter, factors which affect pharmaticeutial consumption has been defined and a regression analysis has been made to constitute a sales forecast model using these factors. The fifth chapter includes evaluation of the analysis results and findings.Findings showed that, pharmaceutical industry is affected by economical fluctuations and health and social reforms which are made recently increase pharmaceutical consumption in Turkey. However, it is understood that increasing of population takes an important role on the pharmaceutical consumption.