Döviz kuru riski ve yönetimi
Foreign exchange risk and management
  1. Tez No: 159761
  2. Yazar: CEREN ARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz ve döviz kuru, döviz piyasası, döviz kuru sistemleri, döviz kuru riski, döviz kuru riski çeşitleri, döviz kuru riskinden korunma yöntemleri, Foreign exchange and foreign exchange rate, foreign exchange market, foreign exchange systems, foreign exchange risk, types of foreign exchange exposure, techniques developed to hedge foreign exchange risk
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
ÖZET Döviz kurlarında meydana gelen beklenmedik dalgalanmaların işletmelerin mali durumu üzerinde yarattığı olumsuz etkiye döviz kuru riski denmektedir. Döviz kuru riski, belli bir dönemde belli bir döviz cinsinden beklenen nakit girişlerin beklenen nakit çıkışlarından farklı olması durumunda ortaya çıkar. İşletmelerin döviz kurunun değişmesi sonucu meydana gelebilecek zararlara karşı önlem alabilmeleri ve riskten kaynaklanan zararları minimuma indirebilmeleri için döviz kuru riski çeşitlerinin bilinmesi gerekir. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar işletmeler için üç tür risk yaratmaktadır. Bunlar, işlem riski, muhasebe riski ve ekonomik riskdir. Döviz kuru ve faiz riskinden korunmak için şirketler hedging yöntemlerini kullanabilirler. Hedging, döviz işlemleri yapanların döviz riskinden korunmak amacıyla başvurdukları bir borsa tekniğidir. Kur riskinden korunmak için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bunlar içsel kur korunma yöntemleri ve dışsal kur korunma yöntemleri olarak sınıflandırılabilir. Firma içi yöntemler, genel olarak bilanço içi, firma dışı yöntemler ise çoğunlukla bilanço dışı hedging yöntemleridir. Vadeli döviz işlemleri, dövizle ilgili gelecek işlemleri, swaplar ve opsiyonlar bu yöntemler içinde yer almaktadırlar.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Unexpected fluctuations in foreign exchange rates that causes negative effect on financial position of the firms are described as foreign exchange risk. Foreign exchange risk appears when expected cash inflows and expected cash outflows during a specified period and in terms of specified exchange rate differs. An understanding of the various kinds of foreign exchange risk should aid the firm in controlling its exposure and to minimize losses that may arise from foreign exchange movements. Any variation in the exchange rate will affect firms in three ways. These are, transaction risk (exposure), translation risk (exposure) and economic risk (exposure). To avoid foreign exchange and interest rate risk, firms may use hedging techniques. Hedging is a stock exchange technique that ones in a foreign exchange operation use to protect themselves from the foreign exchange risk. To hedge foreign exchange risk various techniques have been developed. They can be classified as internal and external hedging methods. Internal hedging basicly depends on the adjustment of the balance sheet. External hedging is a set of techniques that are being externally used. Forward transactions, foreign exchange futures, swaps and options are the basic external hedging methods.