Basel-II ve basel-II?nin küçük ve orta ölçekli işletmelere etkileri: Bir Gaziantep uygulması
Basel-II and impact of basel-II on small to medium enterprises: The Gaziantep application
- Tez No: 226717
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI ALİ ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Basel-II, KOB, Sermaye Yeterliligi, Derecelendirme, Basel-II, SME, Capital Adequacy, Rating
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Son yıllarda bankalar ülke ekonomilerinin temel yapı tası olarak kabul edilmektedir. Bankaların daha saglam ve istikrarlı bir yapıya kavusabilmesi için yerel ve uluslararası otoriteler tarafından çesitli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu düzenlemelerden biri ve belki de en önemlisi Basel-II standartlarıdır. Basel-II, bankaların maruz kaldıkları risklerin en hassas sekilde ölçülmesi ve risk yönetimi sürecinde kullanılmasını hedeflemektedir Basel-II sermaye yeterliligi düzenlemesinin birinci blogu olan, asgari sermaye yeterliliginde kredi riski ölçümü için farklı ölçüm yaklasımları sunmustur. Ülkemizdeki bankacılık düzenleme otoritesi BDDK Basel-II standartlarına uyum için öngördügü takvimi ve yol haritasını 30 Mayıs 2005 tarihinde yayınlamıstır. Bu takvime göre Basel-II standartları ülkemizde 2009 yılı Ocak ayında yürürlüge girecektir. Basel-II' nin getirdigi risk odaklı yaklasımla bankacılık sektörünün yanı sıra, KOB'leri de dolaylı olarak etkileyecegi beklenmektedir. Bu çalısmada, Basel-II Düzenlemesi kapsamındaki kriterlerin Türkiye'deki KOB'lere olası etkileri incelenmis ve Gaziantep ilinde faaliyette bulunan KOB' lerin Basel-II standartlarına bakıs açıları analiz edilerek, Basel-II' ye uyum sürecinde bu isletmelerin alması gereken aksiyonlar ortaya konulmustur.
Özet (Çeviri)
In recent years banks are accepted as the basic indicators of countries? economics. National and international authorities have been making various arrangements for the banks to have stronger and steadier structure. One of these arrangements and possibly the most important one is Basel-II Standards.Basel-II aims sensitive to measure the risks that the banks exposed and to use these risks in the managing to credit risk process. Basel-II presented different measurement approachs in order to measure credit risk at minimum capital adecuacy which is the first block of capital adecuacy arrangement.Banking supervision authority of our country, BDDK, has published a road map and a calendar for the adoption of Basel- II standards in May 3rd 2005. According to this map, Basel-II standards will promulgate in January 2009 in our country. It is expected that the risk-focused approach of Basel-II will indirectly effect SMEs (Small and Medium size Enterprise) besides banking sector. In this study, the effects of criteria in scope of Basel-II Regulation of SMEs in Turkey were examined. analysis was made on SMEs working in Gaziantep to expose the necessary steps to be taken by the companies in adaptation process for Basel-II.