Ağırlama işletmelerinde örgütsel iklim ve liderlik
Organizational climate and leadership in hospitality
- Tez No: 226829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ağırlama İşletmeleri, Örgütsel İklim, Liderlik, Hospitality management, Organizational Climate, Leadership
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde ağırlama işletmelerinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Dolayısıyla bazı gelişmeler ve yenilikler bu işletmelerde görülmektedir. Bunlardan en önemlisi ağırlama işletmelerinde iyi bir örgütsel iklimi oluşturmaktır. İyi bir örgütsel iklim sayesinde ağırlama işletmelerinde çalışanların memnuniyeti artmaktadır. Çalışanların memnuniyeti ağırlama işletmelerinin müşterilerine iyi bir hizmet sunmasını sağlamaktadır. Eğer bir ağırlama işletmesinde iyi bir örgüt iklimi varsa, işletmenin rantabilitesi yükselir, personel devir hızı azalır, çalışanlar arası iletişim artmaktadır. Bütün bunları oluşturmak ise işletmenin yöneticilerine bağlıdır. Eğer yöneticilerde liderlik özellikleri varsa, işletmede iyi bir iklim oluştururlar.Bu çalışmanın asıl amacı ağırlama işletmelerinde örgütsel iklim ve liderlik arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Bu çalışmada örgütsel iklimin oluşumunda liderliğin ne kadar önemli bir etkiye sahip olduğu belirtilmiş ve ölçülmüştür. İlk bölümde ağırlama işletmeleri ile ilgili genel bir bilgi verildikten ikinci bölümde örgütsel iklim konusu üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde liderlik ile ilişkin bazı temel bilgiler verildikten sonra Narlıdere dinlenme ve bakımevi çalışanları araştırmanın ana kütlesi olarak ele alınmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Bu çalışma örgütlerde çalışanların örgütsel iklimi değişik boyutlarda nasıl anladıklarının anlaşılması, örgütlerin kendi yönetim sorunlarını anlamalarını ve çözümler üretebilmelerini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the importance of hospitality management is increasing day by day. Consequently, some improvements and innovations are seen in the service management. One of the most important examples of such improvements and innovations are constituted of good organizational climate in hospitality management. Thanks to good organizational climate employee satisfaction in hospitality management is increasing. As a result of employee job satisfaction customers are rendered with service at higher quality. If an organization has good organizational climate, its profitability and communication between workers will increase. Besides, workers? turnover will decrease. All of these factors depend on the management of an organization. If the management of an organization has leadership characteristics, there will be a good organizational climate.The main goal of this study is to find out whether there is a correlation between organizational climate and leadership in hospitality management. This research tired to identify and measure the importance of leadership in organizational climate. First chapter is constituted of theory of hospitality management. In the following chapter organizational climate is explained. The last part sheds light on leadership and empirical research is made.In the empirical study the main sample is composed of workers of `Narlidere? recreation and dispensary centre. The questionnaire technique is used as a sample data collection.This study will enable us to understand how organization?s employees perceive the organizational climate at its various dimensions and will help organizations to perceive their internal managerial problems and find solution for resolving them.