Park Eğitim Sağlık Ocağı bölgesine bağlı ilkokullarda sekretuar otitis media prevalens araştırması
  1. Tez No: 22683
  2. Yazar: AYŞE GÖKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Age for height and weight, weight for height, percentiles, Z scores, percent of median, malnutrition
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
75 ÖZET Çalışma, Ankara'nın Çankaya ilcesine bağlı Akdere semtinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Sahinbey.Ertugrulgazi,Mithatpasa ve Akdere ilkokullarında, 5-Kasım 1991 tarihinde başlatılmıştır. Alınan örneklem büyüklüğünün, her 4 ilkokulu da temsil ettiği belirlendikten sonra, mevcutları ile orantılı olarak, basit rast- gele örnekleme yöntemi ile,tüm okullardan 219'u kız 191 'i erkek, toplam 410 çocuk üzerinden yapılmıştır.örneğe alınan her öğrenciye, anket formu uygulanmış, bir kulak burun boğaz uzman doktoru tarafından rutin kulak burun boğaz muayenesi, timpanumetrik ve odyoskopik incelemeleri yapılmıştır. Çalışmada, 6-12 yas grubunda SOM prevalensı ve etkili faktörleri.SOM'un yarattığı işitme kaybının eğitim ve öğretime olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Park Eğitim Sağlık Ocağı bölgesinde, 6-12 yas arası nllfUsda %1'1.46 olarak bulunan SOM prevalerısının, 10 yaşları itibaren azaldığı tespit edilmiş, cinsiyet farkı bulunmamıştır.Daha önce orta kulak iltihabı öyküsü, ailesinde özellikle kardeşinde kulak iltihabı, öyklisli olan çocuklarda SOM'a daha sık rastlanmıştır. Sosyo-ekonomik ve külltürel faktörlerle, çocuğun doğum ağırlığı, anne sütü alma durumu, sık tonsillo-farenjit ve allerjik nezle öyküsü, adenoid vejetasyon semptomları.sınıfdaki öğrenci basına düşen hava hacmi ile etkilenmediği bulunmuştur. Yapılan kulak burun boğaz muayenelerinde saptanan burun ve boğaz patolojileri ile bir ilişki bulunamamıştır.Anamnezde, SOM' lu76 çocukların kulak ağrısı,kulakda dolgunluk, işitme kaybı şikayetlerinin varlığı belirlenmiştir. Araştırmaya alınan çocukların %14.88'inde 25-40 dB.lik işitme kaybı saptanmış, bunun da %68.85'inin SOM'a bağlı olduğu bulunmuştur.Saptanan işitme kayıplarının %68.85'inin ailenin, %75. 41 ' inin öğretmenin dikkatinden kaçtığı tespit edilmiştir. Tüm bu bulgularımız literatürle karşılaştırılmış ve soruna çözüm yolları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been conducted in 1996 in Yıldız and Saray Primary schools aiming to assess the nutritional status of primary school children, to determine some basic factors causing malnutrition, and to raise the level of nutritional status of the pupils in the study area. The nutritional status of 521 pupils between 7-12 years aged was determined by three methods which were percentiles, Z scores and percent of median. In the study, the prevalence of stunting was found to be 5.0% in Yıldız primary school's males and 6.5% in females, while this prevalence was determined as 21. 1 % and 15.9 % in Saray Primary School respectively. The prevalence of wasting was found to be 0.7 % among the male pupils in Yıldız Primary School and 0.8 % in female. These ratios were found to be 0.7 % and 2.8 % respectively among Saray Primary School pupils. The main factors, causing malnutrition in the study group were determined as the educational and occupational status of the parents and eating habits of the pupils.