Uluslararası işletmelerde döviz kuru riski ve bu riskin yok edilmesi için uygulanan teknikler: Bir uygulama
The risk of foreign exchange in internatıonal corporations and the techniques against to this risk: An application
  1. Tez No: 226834
  2. Yazar: REVA YAVRUTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖCAL USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İnternational, Corporations, Foreign Exchange Market, Foreign Exchange Risk, Derivatives, Hedging
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Döviz piyasaları son yıllarda artan uluslararası ticaret hacimlerine paralel olarak gelişmiş ve bilgi akışının hızlı oluşu ve işlemlerin herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan gerçekleşmesi bu piyasaları dünyada en mükemmel piyasalar haline getirmiştir.Gelişen dünya ekonomisi ile birlikte özellikle esnek döviz kuru sistemine geçiş, uluslararası alanda faaliyette bulunan firmaların döviz fiyatlarındaki dalgalanmalar neticesinde döviz kuru riski ile karşı karşıya kalmalarına sebep olmuştur. Döviz kuru oranlarındaki büyük dalgalanmalar, lehde gelişme göstermediği takdirde, kuruluşların nakit akışlarında önemli etkiler yaratır, işletmeleri ve ekonomileri derinden etkiler.Döviz kuru riski sadece dış ticaret firmalarını etkilememekte yerel işletmeleri hatta döviz ile işlem yapmayan kişi ve kuruluşları da etkilemektedir. Bu durum işletmeleri döviz kuru riskinden korunmak için çeşitli önlemler almaya zorlamaktadır. Bu nedenle büyük finansal kurumlar tarafından döviz kuru riskinden korunmak için bazı yeni korunma (hedging) teknikleri geliştirilmiştir. Bu yeni teknikler forward, futures, opsiyon, swap olarak sıralanabilir.?Uluslararası İşletmelerde Döviz Kuru Riski ve Bu Riskin Yok edilmesi için Kullanılan Teknikler: Bir Uygulama? adlı bu çalışmamda uluslararası işletmeler, döviz piyasası ve döviz kuru riski incelenmiş, Türkiye'deki döviz piyasalarının gelişimi üzerinde durulmuş ve uluslararası faaliyette bulunan işletmelerin döviz kuru riskine karşı kullanabilecekleri finansal teknikler geniş bir biçimde ele alınmıştır. Çalışma sonucunda döviz kuru riskinden korunma teknikleriyle hem ihracatçı hem de ithalatçı bir işletme üzerinden bu tekniklerin nasıl uygulandığı gösterilerek, mevcut koşullarda hangisinin daha faydalı olduğu analiz edilmeye çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler :Uluslararası İşletme,Döviz Piyasası, Döviz Kuru Riski, Türev Araçlar,Riskten Korunma
Özet (Çeviri)
In the recent years the exchange markets have developed in parallel with international trade volume and because of the rapid transmission of information and the realization of transactions without restriction have made this markets the perfect markets in the world.With the developing world economy, especially after free exchange rate system is adopted, the international corporations faced risks arising from fluctuating exchange rates. High volatility in foreign exchange rates can have a severe impact on an institution's cash flaws if rate trends continue to run in an unfavorable direction and effects corporations and economies considerably.Exchange rate risk do not only threaten the corporations which import and export, but also the domestic firms even those people and organizations who do not deal with foreign exchanges. This situation forces the corporations to take measures in order to be protected from foreign exchange risks. For that reason, major financial instutions have developed new hedging techniques which can be used for protection from foreign exchange risks.. These new techniques can be classified as forwards, futures, options, and swaps.The study on ?The risk of foreign exchange in internatıonal companies and the techniques against to this risk:An Application? , international companies, exchange markets and foreign exchange risks are researched and developing of exchange markets in Türkiye is viewed and the techniqes which can be used by international corporations against the risk of foreign exchange analyzed in detail. And finally, the techniqes are analyzed in terms of an importer and exporter, and tried to analyze the best technique for the companies in the prevailing conditions.