Kurumsal yönetim ve işletme içi denetim
Corporate governance and internal audit
  1. Tez No: 226835
  2. Yazar: TÜRKAN YENİGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ERDAL ÖZKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Corporate Governance, Internal Audit, Internal Control, Audit Committee
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kurumsallaşma; kuruluşların faaliyet gösterdikleri çevreleriyle (örgütsel çevre/örgütsel alan) olan uyum sürecini ve bu kuruluşlarda zamanla oluşan bir ilerlemeyi açıklamaktadır. Kuruluşlara değer ve denge kazandıran kurumsallaşma süreci sonunda, kuruluşlar hayatta kalma ve süreklilik kazanma amacına ulaşmaktadırlar. Kurumsallaşma ifadesinden hareketle kurumsal yönetim; bir işletmenin geleceğe yönelik hedefleri doğrultusunda daha sağlam adımlar atıp daha uzun ömürlü olabilmesi ve öncelikle hissedarlarının, yatırımcılarının ve çalışanlarının olmak üzere tüm çıkar gruplarının haklarının korunması amacıyla gerçekleştirilen uygulamalar bütünüdür.Denetim konusu, kurumsal yönetim anlayışı içerisinde en önemli konulardan birisidir. Kurumsal yönetimin genel kabul görmüş ilkelerinin hayata geçirilebilmesi ve ilgililerin gözünde kurumsal itibar ve güvenin sağlanmasında denetim faaliyetlerinin rolü büyüktür. Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü'nün (IIA) tanımıyla, bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden bağımsız ve objektif bir güvence ve danışmanlık faaliyeti olan iç denetim; kurumsal yönetim anlayışının en çok etkilediği alanlardan birisidir. İç denetim faaliyetlerinin risk odaklı olarak gerçekleşmesi ile birlikte, işletme içerisinde oluşabilecek hata, hile ve yolsuzluklar engellenebilecek ve bu yolla kurumda kurumsal yönetimin hesap verilebilirlik ve şeffaflık ilkeleri güçlendirilecektir. Çalışmamızda, kurumsal yönetim anlayışının temel noktalarına değinilmiş, bu anlayış ile birlikte yapılan düzenlemelere ve bu düzenlemelerin iç denetim faaliyetlerini ne şekilde etkilediğine ilişkin bilgilere yer verilmiştir.Anahtar Kelimeler; 1) Kurumsal Yönetim 2) İç Denetim 3) İç Kontrol 4)Denetim Komitesi
Özet (Çeviri)
Institutionalization; expresses the adaptation process of institutions with the environments (organizational environment/ organizational area) they are active in and a progression that arises within these institutions in time. At the end of institutionalization process which brings value and balance to them, institutions achieve the goal of surviving and gaining continuity. From the point of institutionalization expression, corporate governance is; the body of practices carried out to provide an enterprise to take firmer steps in the direction of its further goals and become longer-lived, and to provide protection of rights of all interest groups notably shareholders, enterprisers and workers.Audit topic is one of the most important issues within notion of corporate governance. Audit activities has quite an important role on accomplishing generally accepted principals of institutional management and on providing institutional esteem and confidence in favour of those concerned. According to description of Institute of International Internal Auditors (IIA); internal audit, which is an independent and objective confidence and consulting activity that pursues the goal of improving an institution?s activities and enriching them is, one of the fields affected most by notion of institution management. Along with accrual of internal audit activities as of risk-oriented; mistakes, cheats and corrupt practices likely to arise within the enterprise will be prevented and thus accountability and transparency principles of institution will be strengthened. At our work, it is touched on cruxeses of corporate governance notion and given information regarding to arrangements made in conjunction with this notion and how these arrangements affect internal audit activities.