5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunda öngörülen iç kontrol sistemi ve örnek bir uygulama
Internal control system foreseen in article 5018 Public Financial Administration and Control Law ann sample practice
- Tez No: 226843
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN KUTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, İç Kontrol Sistemi, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda İç Kontrol Sistemi, Ön Mali Kontrol, Internal Control, Internal Control System, Internal Control System in Article 5018 Public Financial Administration and Control Law, Pre-Financial Control
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Maliyetlerin giderek arttığı günümüzde, hataların daha meydana gelmeden önlenmesi, olası risklerin belirlenmesi, bunlara karşı önlemler alınmasını sağlamak amacıyla işletmelerde bir otokontrol sistemi geliştirilmektedir. Bu sistemin uygulayıcıları her kademedeki işletme çalışanlarından meydana gelmektedir. Ayrıca globalleşen dünyamızda uluslararası standart ve etik kurallara uygun güvenilir mali tablolar hazırlamak, mali yönetimde saydamlığı sağlamak, kendi kendini koruyan sitemler geliştirmek açısından iç kontrol son derece önem arz etmektedir.Ülkemizde de gelişmekte olan iç kontrol sistemi uygulamaları, büyük ölçekli şirketlerde uygulama alanı bulurken, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Ve Kontrol Kanunu ile iç kontrol sistemi kamu mali yapımıza da girmiştir. Kanunun yeni, uygulayıcıların çok donanımlı olmaması nedeniyle tam olarak uygulanamasa ve uygulamada sıkıntılar yaşansa bile yasanın Türk Mali Yapısı'na olumlu katkılarda bulunması beklenmektedir.Buradan hareketle, çalışma ile genel olarak iç kontrol sistemi ve kanunda öngörülen iç kontrol sistemi incelenmiştir. Örnek uygulama kapsamında Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nda yürütülmüş bir çalışma ile günümüzde iç kontrolün işleyişi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In today?s world where costs are getting higher, an autocontrol system is being developed with the purpose of preventing the errors without even occuring and taking measures so as to eliminate them. The implementers of this system consists of business workers in from all ranks. What?s more, laying down accountable financial tables in conformity with the international standards and ethic rules; ensuring transparency are of utmost importance in terms of developing self-protector sytems for internal control.While internal control system implementations are used in large scale companies, it has also been acknowledged in our public financial structure with Article 5018 Public Financial Administration and Control Law. Due to such reasons as the law is newly-established and the implementers are not proficient enough, it has been expected that this law will have positive effects on Turkish Financial Structure although it is yet to be implemented fully..Setting out from this point, in this study internal control system in general and in the law is examined. As the exemplary case study, a study conducted in the Ministery of Agriculture Rural Affairs Strategy Development Department is taken in order to introduce the functioning of internal control.