5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda öngörülen iç denetim sisteminin değerlendirilmesi
5018 Public Financial Management and Control Law proposed in the evaluation of internal control systems
  1. Tez No: 258045
  2. Yazar: YAŞAR KOCAEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA TAŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, iç denetim, kontrol, iç kontrol, uluslararasıiç denetim standartları
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Dünyada son yıllarda yaşanan ekonomik ve mali krizler kamu harcamalarının etkinliğinin tartışılmasına yol açmıştır. Bunun sonucunda ülkeler ve uluslararası birlikler kamu mali yönetim anlayışını sorgulamaya başlamışlardır. Önce gelişmiş ülkelerde özel sektörde daha sonrada kamu kesiminde uygulamaya konan mali yönetim araçlarından iç kontrol ve iç denetim kavramları ortaya çıkmıştır.Türkiye de kamu mali yönetim sistemi 1927 yılından beri 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu ile yürütüle gelmiştir. Ancak bu Kanunun dünyadaki gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan kamu mali yönetim anlayışına cevap veremez hale gelmiş ve 2003 yılında yerini 5018 sayılı Kamu Yönetimi ve Kontrol Kanununa bırakmıştır. Bu yeni Kanunla iç kontrol ve iç denetim kavramları kamu mali mevzuatımıza girmiştir.5018 sayılı Kanunun getirdiği en önemli unsurlardan biriside kamuda yönetim sorumluluğuna dayalı bir iç kontrol sisteminin oluşturulmasıdır.Bu çalışmada Türk Kamu Mali Yönetim Sistemine 5018 sayılı Kanunla getirilen iç denetim sisteminin etkinliğinin arttırılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması yönünde bazı öneriler geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Uluslararası iç denetim standartları ile Türkiye kamu kesimi iç denetim standartları karşılaştırmalı olarak incelenerek Türkiye uygulamasının sorunları ortaya konulmaya ve çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The recent economic and financial crisis seen all over the world let hot debates on the efficiency of public expenditures. As a result of this, countries and international unions started guestioning the existing public financial management sytem. Accordingly, some concepts of internal control and internal auditing, tools of financial management put into effect first in private sector in developed countries then in public sectör, appeared.The financial management system in Turkey had been carried out under the General Accounting Law of Number 1050 since 1927. However, this law lost its effect and was unable to respond the financial management system appearing in parallel with the developments in the world and therefore was replaced with Public Management and Control Law of Number 5018 in 2003. With this new law the concepts of internal control and internal auditing made their way into our public finance regulations.One of the most important elements brought by the law Number 5018 is the establishment of an internal control system based on management liability in public.This study aimed at making proposals regarding increasing, enhancing and disseminating the efficiency of inspection system brought to the system of Turkish Public Financial Management by the law with no 5018. The international internal auditing standards and those in Turkey were compared. The problems met in the application of the case in Turkey were discussed. Some solutions were presented.Key Words : Audit, control, internal audit, internal control, international internal control and internal audit standards.