Üniversite öğrencilerinin rekreasyonel bir faaliyet olarak halk oyunlarına katılım nedenleri
The reasons of participation to the folk-dances as a recreational activity of the students of university
  1. Tez No: 226880
  2. Yazar: İSA DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Spor, Folklore, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, rekreasyon, halk oyunları, The university students, recreation, folk-dances
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırmada rekreasyonel bir faaliyet olarak halk oyunlarıyla ilgilenen üniversite öğrencilerinin halk oyunlarına bakış açısı, katılım nedenleri ve bu nedenlerin çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir.Araştırmanın evrenini, 2007-2008 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde, Ankara'daki üniversitelerde öğrenim gören ve rekreasyonel bir faaliyet olarak halk oyunlarıyla ilgilenen üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemi ise bu evrenden ulaşılan; Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Ankara Üniversitesi'nde öğrenim gören ve rekreasyonel bir faaliyet olarak halk oyunlarıyla ilgilenen 199 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Bu araştırma kapsamında, kişisel bilgi formu ve anket formu kullanılmıştır. Her iki formdan elde edilen bilgiler frekans ve yüzde olarak ortaya konmuş, halk oyunlarına katılım nedenlerinin çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı ise One-Way ANOVA (Tek Yönlü Varyans Analizi) ve bağımsız gruplar t testi ile kontrol edilmiştir. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.5 olarak kabul edilmiştir.Araştırma sonucunda;1)Öğrencilerin büyük bir kısmı (% 68,3) halk oyunlarına ilgi duymakta, %25,6'sı kısmen ilgi duymakta, çok az bir kısmı (% 6) ise ilgi duymamaktadır.2)Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu (% 59,4) halk oyunlarına üniversite öncesi dönemlerde başlamışlardır.3)Halk oyunları branşından herhangi bir maddi kazanç sağlamasalar da öğrencilerin büyük bir çoğunluğu tüm yaşamları boyunca halk oyunlarıyla ilgilenme eğilimindedirler.4)Tüm yaşamı boyunca halk oyunlarıyla ilgilenme eğiliminde olduğunu söyleyen öğrencilerin (135) tamamına yakını (123), halk oyunlarını bedensel ve ruhsal gerginliklerin azaltılmasında bir araç olarak görmekte ve ilerde çocuklarını halk oyunları oynamaları için özendirme eğilimi içerisindedirler.5)Öğrenciler halk oyunlarına daha çok sosyal, kişisel ve fiziki gelişim, sağlıklı yaşamak, hoş vakit geçirmek vb. nedenlerle yönelmekte; ekonomik ve çevresel nedenler onların halk oyunlarına yönelmelerinde fazla etkili olmamaktadır. Bu araştırmada ayrıca, öğrencilerin cinsiyetlerine, ailelerinin sosyo-ekonomik düzeylerine, öğrencilerin okudukları üniversite ve sınıf düzeylerine göre halk oyunlarına yönelme nedenlerinde farklılaşmaların olduğu görülmüştür.Araştırma sonunda ortaya çıkan sorunlara dayalı olarak araştırmacı tarafından ortaya konulan önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The perspectives of university students about the folk-dances, who were interested in folk-dances as a recreational activity in this research of participation and to be different or not to be different of these reasons according to the several variables have been examined in detail.The university students who were interested in the folk-dances as a recreational activity and the students who continue their education in the universities Ankara in the spring period of 2007-2008 education-teaching year have been formed the total field under survey at Gazi University, Hacettepe University, METU (Middle East Technical University) and Ankara University have been formed. The personel knowledge and survey form have been used in the scope of this search. The optained knowledge from these two forms as a frequency and percentage has been displayed, the reasons of participation to the folk-dances to the different variables, however to be different or not tobe different have been controlled by One-Way ANOVA (One Way Variance Analysis) and the independent group t test. The significance level of 0,5 in the research as been accepted.As a result of this search;1)A great deal of students (68,3%) has been interested in folk-dances, 25,6% of them has been partially interested in, a faint of them (6%) has not been interested in.2)A great majority of students (59,4%) have been began the folk-dances before the university period.3)A great majority of students have been intended to be interested in folk-dance all over their lives although not providing any material gain with the branch of folk-dance.4)The students who say that they intend to folk-dance all over their lives, are (135) near to all of them (123), they saw the folk-dance as an item that declined the bodily and spiritual stresses and they have intended to encourage them to play folk-dances.5)The students who have been intended to the folk-dance by the reasons of more social, personal and physical development, healthy way of living, having time in fun etc.; the reasons of economic and environmental have not been effected to them to intend to the folk-dances more. Furthermore, in this research, sexuality of students, the socio-economic level of their parents, according to levels of class and the university that the students study in have been seen that their intendancy reasons that have differentiation.According to the problems that depend on the results of study, the suggestions have been given at the end of the study by researcher.