Oğuz Tansel'in masal kitaplarının eğitim değeri ve Türkçeye katkısı
Worthy of education and contribute to Turkish of Oğuz Tansel's tale books
  1. Tez No: 226998
  2. Yazar: ÖZLEM GÜNALTILI GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Masal, Türkçe öğretimi, Eğitim, Anadil, Tales, Turkish teaching, Education, Mother tongue
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 696
Özet
?Oğuz Tansel'in Masal Kitaplarının Eğitim Değeri ve Türkçeye Katkısı? adlı tezçalışmasında, Oğuz Tansel masalları bir bütün olarak ele alınmış ve çeşitli incelemebasamakları kullanılarak incelenmiştir.Masallar biçim ve içerik yönleri dikkate alınarak incelenmiştir.Masalın ana temine ve asıl iletisine aracılık eden unsurlar tümden gelim esasına bağlıolarak incelenmiştir.İnceleme tekniği bakımından, masal tahlili konusunda önemli bir yere sahip olan V.J. PROPP'un tekniğinden yola çıkarak malzemeden masalcıya ulaşma amacıgüdülmüştür.Masal formellerinin ve motiflerinin, deyimler ve ikilemelerin tespiti; özgünunsurların fonksiyonel etkilerinin olay örgüsüne yansıma biçimi, söz grubu değeritaşıyan beddua ve duaların işlevsel etkileri `söz varlığı' başlığı altında ele alınmıştır.Türkçe eğitimi açısından masallarda sunulan kazanımlar `iletiler' başlığı altından elealınmıştır. Okuyucuya sezdirilen öğretilerin dil ve zekâ gelişimine katkılar sunduğukanısına varılmıştır.Çocuğun ve yetişkinin masal dünyasına ilgi duymasına ve onların masal okumazevki kazanmalarına öncü olabilecek kanısı ile ele alınan Oğuz Tansel masallarıüzerine yapılandırılan bu çalışma Malatya İnönü Üniversitesi Sosyal BilimlerEnstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the thesis study of ?Worthy of education and contribute to Turkish of OğuzTansel's tale books? the tales are considered as a whole.Tales are examined with paying attention to both form and contenx.The aim of reaching from material to listener of tale is pursued by starting J. Proop?stecnigue.The functional effects of idioms, reduplications, original constituents, prays andcurses are examined in the under of vocabulary.Oğuz Tansel?s tales which are examined with the conviction of mediating that takingchild?s and adult?s interests to the world of tale and getting them adopt for readingpleasure are prepared for thesis of master degree in the University of İnönü SocialSciences Institute.