Televizyon yayınlarındaki zararlı içerikten küçüğün korunması(Uluslararası Hukuk, Türk Hukuku, ve K.K.T.C. Hukuku'nda mevcut düzenlemelerin incelenmesi)
Protection of children from harmful contents in television broadcasts (analysis of the International Law, Turkish Law, and regulations in TRNC Law)
- Tez No: 227037
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇİFTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Televizyon, Çocuk, Küçük, Program ve Türleri, Hukukî Düzenlemeler, Television, Child, Program and Types, Legal Regulations
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Kalkan, Servet. Televizyon Yayınlarındaki Zararlı İçerikten Küçüğün Korunması (Uluslararası Hukuk, Türk Hukuku, ve K.K.T.C. Hukuku'nda Mevcut Düzenlemelerin İncelenmesi), Master Tezi, Ankara, 2008.Televizyonda mevcut olan programlar arasındaki birçok program küçüğe yönelik olmayan programlardır. Küçük, kendi izlemesi gereken ya da gerekmeyen programları her zaman ayırt edebilecek durumda değildir. Son zamanlarda çocukların davranışlarında televizyonun etkisinin çok fazla oluşu tartışma getirmeyecek bir konu olmaya başlamıştır.Bu araştırma, çocukların TV program tercihlerindeki ilgilerine dair bir çalışmadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde olan Haydarpaşa Ticaret Lisesi'nde bulunan öğrencilere bir anket formu uygulanmıştır. Bu anket formu, çocukların televizyonda en çok hangi programları izlediklerine ilişkin soruların yanı sıra bu programları hangi kanallarda izledikleri soruları da sorulmuştur. Ankete verilen cevaplar SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) yöntemiyle ele alınmış, yaş ve cinsiyet değişkenlerine göre farklılaşmalar sınanmıştır. Tezde, ayrıca, literatür taramasına da yer verilmiştir.Televizyondaki zararlı içeriklerden çocukların etkilenme oranının yaşa, izlenilen programlara ve günlük televizyon izleme saatlerine de bağlı olduğu tespit edilmiştir. Televizyondaki program içeriklerinin çocuklara yansıması ailenin o programdaki konuya karşı tutumuna da bağlı olduğunu göstermiştir. Çocuk programlarının eğitici değil reytingi arttırma amacıyla yapıldığına ve buna ek olarak eğitici ve şiddet içermeyen çocuk programlarına gereksinim duyulduğu sonucuna varabiliriz. Çocukların televizyondaki zararlı içerikten uzak durmasının yollarını ve bu aşamalara ek olarak ailelerin alabileceği ekstra önlemler anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kalkan , Servet. Protection of Children from Harmful Contents in Television Broadcasts. (Analysis of the International Law, Turkish Law, and Regulations in TRNC Law) Master Thesis, Ankara, 2007.Most of the Television programs are those which are not appropriate for children. Child is not always competent to distinguish programs that s/he should watch from the ones that s/he should not watch. Recently, the extensive impact of television on children?s behaviors has become an incontrovertible issue.This study is related to the interests of children in their TV program preferences. The questioner is applied to students who are studying in Haydarpaşa Trade Lice in Turkish Republic of North Cyprus. The questioner form includes both questions asking which programs are mostly watched and which TV channels are displaying these mostly watched programs. The answers of the questioner are dealt with SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) method, and divergencies are examined according to the age and sex variables. Additionally, related literature is reviewed in this thesis.It is detected that the impact-ratio from dangerous TV contents of children is connected with age, watched programs and TV watching times. Moreover, it is uncovered that the reflection of TV program contents on children is linked with the parents? attitudes towards these contents. Rather than being educative , TV programs for children are prepared with the aim of increasing the rating levels, as such; it could be concluded that educative and non-violent child programs are essentially required. The ways for avoiding children from harmful TV contents and extra precautions that parents would additionally take, are all described in this study.