Mecdi Mehmed Efendi'nin Gazelleri (Metin-İnceleme)
Mecdi Mehmed Efendi's Gazels (Text-Research)
- Tez No: 227043
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MERMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecdî Mehmed Efendi, Gazel, Edirne, Şakâyık-ı Nu'maniyye, Transkripsiyonlu Metin, Mecdî Mehmet Efendi, Gazel, Edirne, Şakâyık-ı Nuèmaniyye, Text with Transcription
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Divan edebiyatı metinleri, edebiyatımızın geçmişine ışık tutan eserlerdir.Bu çalışmamızda edebiyatın nazım ve nesir olmak üzere her iki kolunda da eser vermiş, tezkirelerde âlim, şâir, nâsir olarak nitelendirilen bir isim olan Edirneli Mecdî Mehmed Efendi'yi ele aldık. Onaltıncı yüzyıl edebiyatında Edirne'de yetişen âlim ve şâirler arasında önemli yere sahip olan Mecdî, asıl şöhretini Şakâyık-ı Nu`maniyye`nin tercümesi olan Hadâiku'ş-Şakâik ile yapmıştır. Bu hâl tercümesinin dışında gazelleri, telif ve tercüme eserleri de vardır.Çalışmamızın ilk bölümünde Mecdî'nin hayatı, eserleri ve edebî şahsiyeti incelenmiştir. İkinci bölümde gazellerin şekil, dil-üslûp ve muhteva özellikleri üzerinde durulmuş, üçüncü bölümde ise transkripsiyonlu metin verilmiştir.Bu çalışmamızda amaç, Edirneli Mecdî Mehmed'in şâirlik yönünü tezkireler ve şiirleri ışığında daha ayrıntılı olarak tanımak ve tanıtmaktır.
Özet (Çeviri)
Texts of Divan Literature are studies which are spirit of the literature.This study is on Edirneli Mecdî Mehmed Efendi who has completed his literature on both branches of verse and prose; and described as savant, poet and author.Mecdî, who has had important position among 16.th centenarian poets and savants, has obtained his real fame with interpretation of Hadâiku?ş-Şakâ'ik in Şakâyık-ı Nuèmaniyye. Addition to this interpretation, he has also had Gazels, literary compositions and other interpretations.At first section of the study; life, literature and personal analysis of Mecdî has examined. At second section, configuration of Gazels, style and contents are pointed out. And at third section text with transcription is given.The aim of this study is to recognize and to introduce poet characteristic of Mecdî Mehmed from Edirne by biographies and poets in detail.