Türkiye'deki özel diş kliniklerinin kurumsallaşma düzeyinin finansal yapılarına etkileri ve anket calışması
Private dental practices in Turkey - the effects of organizational institutionalization on financial performance: A questionnaire investigation
  1. Tez No: 227055
  2. Yazar: MAHMUT DEMİRKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM YÜNGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Hastaneler, İşletme, Dentistry, Hospitals, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Diş Hekimi, Kurumsallaşma, Diş Kliniği, Yönetim, Finans, Dentist, Institutionalization, Dental Practice, Management, Finance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmada Türkiye'deki diş kliniklerinin kurumsallaşma düzeyinin finansal yapılarına etkileri belirlenmeye çalışılmıştır.Kliniklerin kurumsallaşabilmesi için uygulanabilir öneriler geliştirmek ve bu bilgileri diş hekimleri ile paylaşarak ülke ekonomisine katkı sağlamak araştırmadan beklenen faydalardır.Bu sonuca ulaşabilmek için literatür taramasına dayanan çalışma yapılmış ve Türkiye'de faaliyet gösteren özel diş kliniklerinde kurumsallaşma konusunda durum saptaması yapmak üzere anket yöntemi uygulanmıştır.Araştırmada özel diş kliniklerinin kurumsallaşma düzeylerinin yetersiz olduğu finansal sorunlarının bulunduğu, kurumsallaşmış yapıların daha az finansal sorun yaşadıkları bulgulanmıştır.Kurumsallaşma ve diğer altı boyut arasında istatistiki önemli ilişkiler tespit edilmiştir. İnsan Kaynakları Yönetimi, Toplam Kalite Yönetimi, Finans Yönetimi, Malzeme Yönetimi, Pazarlama Yönetimi ve Müşteri İlişkileri Yönetimi ile kurumsallaşma arasında doğrudan ve birbirleri ile dolaylı yoldan pozitif yönde etkilendiği kabul edilmiştir.Diş hekimlerinin temel işletme eğitimlerine ihtiyacı olduğu ve kliniklerin gelecekte finansal sorun yaşamamaları ve rekabet güçlerini arttırabilmeleri için kurumsallaşma düzeylerini arttırmaları gerektiği ortaya çıkmıştır.Diş hekimliği fakültelerinin son sınıflarındaki öğrencilerine temel işletme eğitimlerinin verilmesi ve diş kliniklerinin kurumsallaşmak için danışmanlık hizmeti almaları tavsiye edilmektedir. Özellikle girişimci ve risk alabilen, işletme ve yönetim yüksek lisansı yapmış diş hekimlerinin bu eğitim ve danışmanlık hizmetlerinde daha etkili olabileceği tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of organizational institutionalization on financial performance in private dental practices in Turkey. Utilizing the outcomes from the investigation, one of the expected benefits of the study was to develop strategies and recommendations to faciliate organizational institutionalization in dental practices, hence contributing to the economic growth of the nation.A questionnaire was devised based on a comprehensive review of the literature and used to asses the degree of organizational institutionalization in Turkish private dental practices.There was a significant positive correlation between organizational institutionalization and the six areas of interest (human resources management, total quality management, customer relationship management, marketing management, financial management, stock management). Results indicated that the degree of organizational institutionalization in Turkish private dental practices is limited and financial difficulties are common. Dental practices with high organizational institutionalization were found to have fewer financial difficulties.There is a clear need for dental practitioners to undertake training in business management practices and increase the organizational institutionalization of their practice to minimise financial difficulties and heighten their competitive value.