Çok uluslu işletmelerde insan kaynakları stratejileri
Human resource strategies in multinational companies
- Tez No: 227075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA DEMİRBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Endüstri toplumu, Çok uluslu işletme, Stratejik yönetim, Uluslar arası insan kaynakları yönetimi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Küreselleşme ve teknolojik gelişmeler, endüstri toplumunu endüstri sonrası toplum haline dönüştürmüştür. Bu süreçte ekonomik, sosyal ve siyasi birçok değişim yaşanmıştır. Ekonominin alt birimleri olan işletmeler de, değişim sürecinden geçerek yönetim sistemlerini değiştirmiştir. Stratejik yönetim felsefesini uygulayan çoğu işletme, departmanlarını ve insan kaynakları uygulamalarını yenilemiştir. Küreselleşmenin yarattığı etki ile Çokuluslu İşletme (ÇUİ)'lerin sayıları, dünyada daha fazla sayıya ulaşmıştır. Niceliksel artışın yanında ÇUİ'lerin faaliyetleri de değişmiş ve gelişmiştir.Yeni toplumsal yapıda ve ÇUİ literatüründe uluslar arası insan kaynakları yönetimi yer almaya başlamıştır. Bu kapsamda, insan kaynakları stratejileri ve uygulamaları uluslar arası hale gelmiştir. Stratejik yönetimle bütünleşmiş insan kaynakları yönetimi günümüzde tüm ÇUİ'lerde uygulanmaktadır.Çalışmada, küreselleşmenin tanımı, unsurları, gelişimi ve yaklaşımları açıklanmıştır. Endüstri toplumu, endüstri sonrası toplum konusu irdelenerek, ÇUİ'lerin tanımı, özellikleri, türleri ve stratejik yönetimleri incelenmiştir. Stratejik yönetimin insan kaynakları stratejisiyle ilgili bağlantısı kurularak stratejik insan kaynakları planlaması ve ÇUİ'lerde uluslar arası insan kaynakları yönetiminin, insan kaynakları stratejilerinin nasıl belirlendiği ve uygulandığı araştırılmış ve incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Globalization and advances in technology have changed the industrial society into post industrial society. During this process, a lot of economic, social and political changes were experienced. The companies which are the lowest units of economy experienced the changing process and therefore changed their business system. Most companies which follow the strategic business philosophy renewed their departments and human resource practices. The number of multinational companies increased in the world owing to the effects of globalization. In addition to quantitative increase, also the operations of multinational companies have changed and developed.In the new public structure and multinational company literature, the term ?international human resource management? began to take place. In this concept, human resource strategies and practices have become an international issue. Today, human resource management which is combined with the strategic management is being carried out in all multinational companies.The definition and the elements of globalization, its development and approaches are explained in this study. Industrial society and post industrial society matters are considered and the definition of multinational companies is made and their qualities, types and strategic management are examined. The connection is made between the strategic management and human resource management and strategic human resource planning and in multinational companies? how international human resource management and strategies are identified and applied is explored and examined.Key Words : 1) Globalization, 2) Industrial Society, 3) Post Industrial Society, Multinational Company, 4) Strategic Management, 5) International Human Resource Management, 6) Human Resource Strategies.