Kuyumculuk sektörünün vergilendirilmesi
Taxation of gold jewellery sector
  1. Tez No: 227083
  2. Yazar: HATİCE AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Gold jewellery, Gold, Tax
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Degerli madenleri süs esyası haline getirme sanatı olarak tanımlanabilenkuyumculuk meslegi, madenlerin islenmesinden pazarlanmasına kadar tümasamaları içermektedir.Kuyumculuk meslegini diger ticari faaliyetlerden ayıran bir kısımfarklılıklar mevcuttur. Burada ticari faaliyete konu olan emtianın altın gibidegerli bir maden olması bir takım karmasık islemleri de beraberindegetirmekte ve uygulamada bir takım sorunlara neden olmaktadır. Günümüzdekuyumculuk, önemli ölçüde sermaye birikimi gerektiren ve bazı yasaldüzenlemelerin bilinmesini zorunlu kılan bir meslektir.Bu itibarla hazırlanan çalısmada, kuyumculuk sektörünün kavramsal vetarihi gelisimi incelenerek kuyumculugun dalları, istihdam ettigi meslekgrupları incelenerek kuyumculuk emtealarının özellikleri, agırlık ve ölçübirimleri irdelenmis, antik çagdan günümüze tarihi gelisim, sektörün geçirdigireform süreci anlatılmıstır.kinci bölümde, dünya ekonomik sisteminde kuyumculugun yeri veönemi incelenmis, kuyumculuk sektörü ile ilgili kurumlar hakkında bilgilerverilmistir. Çalısmanın ana konusu olan sektör ile ilgili vergi düzenlemeleri elealınarak, gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma deger vergisi açısındanincelenmis, katma deger vergisinde sektöre tanınan istisnaların yasallıgıtartısılmıstır. Vergi usul kanunu açısından sektöre iliskin uygulamalar ile belgedüzenine iliskin örneklere yer verilerek, sektöre dair 3100 sayılı kanundayapılan düzenlemeler, özel tüketim vergisi kanununda sektöre iliskin hükümlerve son olarak talya ile ABD'de vergilemeye iliskin kısa bilgilere yer verilmistir.Anahtar Kelimeler : Kuyumculuk, altın, vergi.
Özet (Çeviri)
Job of gold jewellery; which can be determined as the art of makingdecorative materials using precious metals (valuable mines), contains all thestages from metallic process to marketing.There are some differences which seperates job of gold jewellery fromother commercial affairs. Here; being a valuable matter of commedity whichbecame a topic for commercial affairs, like gold, has some complex operationswith its train and causes some problems in applications. Todays, job of goldjewellery is an occupation which requires important value of capitalaccumulation (capital formation) and hecessitates to know some legalarragements.Therefore, in prepared study, by analyzing and researching the conceptualand historical development of gold jewellary sector; by researching thebranches of gold jewellery, and the job groups which they employed in; theproperties of the commodities of the gold jewellery, weight and measurementunits have been explicated; the commodities of historical development fromarchaic ages to todays, reform process that sector has passed through have beenexplained.In its continuing section, the importance and the location of gold jewellaryin economic system of world have been studied, knowledge about instutuationsconcerned with gold jewellery sector has been given. By undertaking the taxarrangements dealed with the sector which is the main topic of study, they havebeen researched for the purpose of income tax, corporation tax, value added tax(VAT); legal situation of dispensations supplied to the sector in value added tax(VAT) has been discussed. For the purpose of tax law procedure; by givingexamples about applications dealed with sector and arragement of document;arragements made about law numbered as 3100 dealed with sector, decisionsdealed with sector in private consumption tax and finally short knowledgeabout taxation in Italy and USA have been placed.