Perakendecilik sektöründe iç denetimin önemi ve stokların denetimi uygulaması
The importance of internal audit in retail sector and application of inventories audit
- Tez No: 227082
- Danışmanlar: PROF. DR. A. SEHA SELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, İç Kontrol, İç Denetim, Stokların Denetimi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Günümüzde her işletmede çok ayrıntılı ya da yazılı hale gelmiş olmasa da kendisine özgü bir iç kontrol sistemi vardır. Bununla birlikte, etkin bir iç kontrol ve iç denetim işletmede çalışanların aldığı sorumlulukları uygun bir şekilde yerine getirmesinde ve işletmenin belirlenmiş olan amaçlarına ulaşmasında büyük rol oynamaktadır. İç denetim, işletmelerin faaliyetlerini sağlıklı ve verimli bir şekilde sürdürebilmesi, işletme varlıklarının daha rasyonel bir şekilde yönetilmesi, rekabet gücünün artırılması, işletme içinde ortaya çıkacak olan hata hile ve benzeri işletmeye zarar verebilecek her türlü fiillerin önlenmesi amaçlarını gerçekleştirmeye çalışan bununla birlikte işletme için bir yönetim danışmanlığı rolünü de üstlenen, firma değerini maksimum kılmayı hedefleyen bir başka ifade ile firmaya değer katmayı amaçlayan bir işletme fonksiyonudur.Çalışmada işletmelerde, işletmenin finansal nitelikteki faaliyetleri ve diğer faaliyetlerini değerlendiren ve bir iç kontrol elemanı olarak iç denetim fonksiyonun işletmeler açısından önemi vurgulanmıştır. Ayrıca bu çalışmada, perakendeci işletmeler açısından stokların denetimi ve iç kontrolünün önemi bir işletme uygulaması üzerinde incelenerek analiz edilmiştir. Çalışmanın amacı; iç denetimin, işletme performansının sürdürülebilirliğinde bir güvence olduğunu ve işletmelerde maliyet yaratan bir fonksiyon olmayıp uzun vadede işletmeye sağladığı katkılarını gösterebilmek, kısacası iç denetimin önemini vurgulamaktır.Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, denetim ve denetime ilişkin genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, iç denetim ve iç kontrol kavramları ile bu kavramlara ilişkin temel bilgiler açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, işletmelerde stokların denetimi ve önemi vurgulanmış, stokların iç kontrolüne ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise perakendecilik sektöründe stokların denetimine ilişkin örnek bir uygulamaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, there is a distinctive internal control system in each business, although it is not very detailed or not in written. However, an active internal control and internal audit plays a significant role to fulfil properly the responsibilities of employees and to reach its stated goals of companies. The internal audit is an business function for companies to carry on their activities healthy and effectively, to manage company assets more rationally, to increase competition power, to achieve aims of preventing any action to be occurred in company, such as error, hoax which may damage to company, also, to undertake management consultation role for the company, aiming company value to reach maximum, in other words, adding value to the company.In the study, internal audit function which evaluates financial activities and other activities of the company and its importance as an internal control element for the companies were implied. Also in this study, the importance of inventory audit and internal control of inventories for retailer companies were analysed by examine on a business application. The purpose of study can able to show that the internal audit is an assurance in sustainability of company performance and that it is not a function incurring cost in companies and the contributions of its for companies which it will provide company in long term, briefly, the importance of internal audit is to imply.The study consists of four chapters. In the first chapter, there are audit and general information concerning audit. In the second chapter, internal audit internal control concepts and the basic information concerning these concepts were explained. In the third chapter, the audit of inventories in companies and its importance were implied and explanations concerning internal control of inventories were explained. In the fourth and last chapter, there is a sample application concerning audit of inventories in retail sector.Keywords : Audit, Internal Control, Internal Audit, Audit of Inventories.