Kuyumculuk ve sarraflık sektöründe safha maliyet sistemi ve kapalıçarşı uygulaması
Process costing system in jewellery and gold trade sector and a grand bazaar application
  1. Tez No: 264611
  2. Yazar: İSMAİL ÖMER ÖZKARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVDET A. KAYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Altın, kuyumculuk ve saraflık, muhasebe sistemi, safha maliyet sistemi, kapalıçarşı, Gold, jewelery, gold trade, process costing system, Grand Bazaar
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Kuyumculuk ve saarraflık altınla yoğrulan,altını yoğrulan sektördür.Sarrafın önüne getirilen mallardaki ayırt edici hassasiyeti ve inceliği literatürümüzde teşbihlere konu olmuştur.İnsan sarrafı olmak tabiri buradan gelmektedir.Ayrıca ince işçiliklerde göze çarpacak noktadaki bir hadisede kuyumcu inceliği gibi olmuş yakıştırması kültürümüzde çok yaygındır.Bizde bu tezimizi kuyumcu inceliğinin ve sarraflık hassasiyetlerinin gösterdiği ışık doğrultusunda hazırlamaya çalıştık.Bu çalışmamızda altın objeli kuyumculuk ve sarraflık sektörünün özelliklerine yapısına ve Türkiye'de içinde bulunduğu konumunave sorunlarına değindik.Ayrıca altının yüzyıllardan beri gelen bir yatırım aracı olduğu altının nerelerde işlendiği ve hangi alanlarda kullanıldığı ilk bölümümüzün asıl konusu olmuştur.Diğer yandan altının dünya üzerindeki geçmişi ve akıbeti noktasında çeşitli veriler sunulmuştur.İkinci bölümde safha maliyet sistemi tüm ayrıntılarıyla işlenmiş,bu sistemin özellikleri anlatılmıştır.Son bölümdemüzde Kapalıçarşı'da altın üretimi yapan bir atölyenin üretim sırasındaki safha maliyetlerini tespit eden safha maliyet sistemi uyarlanmış ve sektör için bu maliyetlemenin ne düzeyde kullanılabilir olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Jewelery and gold trade is a line of business which is kneaded by gold and kneads gold itself.The delicacy and sensitivity of a gold trader on distinguishing the merchandise put before him inspired proverbs in our literature in terms of comparisons of sensivity and good work.The Turkish idiom of“being a trader of men”meaning a good judge of people comes from this business line.Also the saying“it is as delicate as a jeweler's work”is very common when people notice a standing out point on a delicacy requiring work.Hence we tried our best to prepare our thesis in the light inspired by the delicacy of a jeweler and the sensitivity of a gold trader.In this work of ours we have emphasized the features and business structure of the gold based jewelery and gold trade sectors as well as its position in Turkey and the challenges that the industry face.Also the real theme of our first part was gold being an instrument of investment throughout the centuries,places where gold is processed and the areas of its usage.On the other hand some data is presented regarding the world history of gold and its outcome so far.On the second part the process costing system is discussed in deails and its special features are explained.On the last part process costing system is applied to a Grand Bazaar god production workshop during its production and it is determined as to what extent this costing can be used.